10
nov

Jij moet dit, jij moet dat: het gevaar van een bevel

Wanneer je met je verslaafde kind regelmatig vastloopt in ruzies en conflicten kan er sprake zijn van triggers waarmee je slecht gedrag bij je kind uitlokt of waarmee je elkaars negatieve gedrag versterkt. Het volume van het gesprek wordt met de seconde luider. De een gaat nog harder tekeer dan de ander. Totdat de bom barst.

Toegegeven

Het is best moeilijk om je eigen gewoontes te leren kennen. Je beseft dat jij en je verslaafde kind vastlopen, dat er een duidelijke aanleiding is en dat ‘het’ met je aan de haal gaat. Maar je weet niet precies hoe het kan dat je in een ruzie steeds maar weer bozer op elkaar wordt.

Bevelen

Een belangrijke trigger waar veel verslaafde kinderen gevoelig voor zijn is die van bevelen. Het zijn zinnen die je op gebiedende wijs tegen je kind zegt. Ze komen bijvoorbeeld als volgt terug tijdens een conflict:

·         Ben gewoon eerlijk!

·         Doe eens rustig!

·         Schiet nou eens op!

·         Laat mij uitpraten!

·         Dat kun je niet maken!

·         Dat mag niet!

·         Doe wat ik zeg!

·         Laat mij met rust!

Wanneer zijn bevelen problematisch?

Bevelen zijn al snel problematisch, omdat je zegt dat de ander iets moet doen. Je wijst naar de ander. In bevelende uitspraken zit een jij-boodschap. Je kind hoort de boodschap dat hij of zij het anders of beter moet doen. Met als gevolg dat je verslaafde kind het idee krijgt dat jij hem of haar koste wat kost wilt veranderen. Dit roept vaak weerstand op. Jij en je verslaafde kind lopen vast in het gesprek. ‘Zo bedoel ik dat helemaal niet!’, roep je nog om de boel te redden, maar helaas het is al te laat. Met een knallende ruzie eindigt jullie gesprek. Tijd voor een oplossing dus.

Maak onderscheid tussen intentie en gedrag

Om wat meer grip te krijgen op de situatie wil ik je aanraden om onderscheid te maken tussen intentie en gedrag. Aan de basis van elk gedrag ligt namelijk een positieve intentie. Intentie betekent dat iets belangrijk en waardevol voor je is. Elk gedrag levert je kind hoe dan ook iets op. Anders zou hij dit gedrag niet vertonen. Dit geldt ook voor jou.

Zoek in de communicatie met je kind én vooral tijdens conflicten en ruzies naar de intentie achter het gedrag en je zult merken dat je je minder ergert, minder snel boos wordt en je kind minder veroordeelt en meer gaat waarderen. Vraag jezelf continu af: ‘Welke behoefte of wens schuilt achter dit gedrag?’

Geef erkenning

Naast het scheiden van intentie en gedrag is het belangrijk dat je je kind erkenning geeft. Met erkenning heb je gemiddeld genomen minimaal 80% van de oplossing te pakken om uit de negatieve spiraal te blijven. En bedenk hierbij dat erkenning los staat van begrip of instemming. Gewoon erkennen dat iets voor jouw kind waar is terwijl het voor jou niet waar is, kan op zichzelf al een deel van de oplossing voor jullie communicatieproblemen zijn.

Een voorbeeld: ‘Lieve (naam), volgens mij vind je het lastig als ik te dicht bij je in buurt kom, omdat je ruimte nodig hebt voor jezelf? Maar ik kan het niet laten om je te vragen of ik je ergens mee kan helpen, zodat ik me betrokken voel bij jou. Dat geeft mij veel voldoening. Juist als je dat als lastig ervaart hoor ik graag hoe je het liever zou hebben.'

Wil jij zonder ruzie op positieve manier leren communiceren met je kind?

Positief communiceren leer je niet zomaar. We weten allemaal wel hoe je netjes, respectvol en open moet communiceren. Helaas is weten niet genoeg. Weten is iets anders dan doen. Je leert het pas werkelijk als je het echt gaat toepassen in je leven.

In de online training ‘Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je  verslaafde kind’,  leer je hoe je op een positieve en succesvolle manier met je verslaafde kind communiceert. Aan de hand van instructievideo’s, praktijkvoorbeelden en opdrachten ontdek je hoe je je gevoelens bespreekbaar maakt, hoe je goed je grenzen aangeeft en hoe je je kind motiveert om zo veel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid over zijn leven te nemen. Wil je meer weten?

JA, GRAAG

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.