10
jan

Het gedrag van een haai

Het gedrag van mijn zoon was een aantal jaren geleden te vergelijken met een haai. Vijandig, bedreigend en aanvallend.

Van houden van was geen sprake

Ik had écht een hekel aan ´de haai.´ Van houden van was geen sprake. Misschien ergens héél diep van binnen voelde ik nog wel een klein vlammetje van liefde branden maar het was ver te zoeken. Ik kreeg het in die tijd in ieder geval niet uit mijn strot om tegen hem te zeggen dat ik van hem hield. Zijn aanvallende, bedreigende en vijandige haai-gedrag riep van alles in me op maar geen liefdevolle gevoelens en gedachten.

Wat zat onder de oppervlakte?

Wat ik zag was een groot beest wat continu bedreigend op mij en de andere twee kinderen afkwam. Als ik onder water had gekeken had ik iets anders gezien. Onder water zwom namelijk een kleine bange goudvis. Een bange goudvis die probeert om een behoefte vervuld te krijgen. Zijn gedrag was misschien vijandig, boos en aanvallend, onder de oppervlakte zat een angstig, gekwetst kind wat niks liever wilde dan van betekenis zijn voor zijn ouders.

Focus

Nu ik er op terugkijk zie ik dat ik mijn focus beter niet had kunnen richten op die bedreigende vijandige en aanvallende haai. Ik had mijn focus beter kunnen richten op wat er zich onder de oppervlakte afspeelde. Onder water was ik mijn ware kind tegengekomen. Een klein mooi goudvisje wat heel hard zijn best deed om zijn behoefte om geliefd te zijn bij zijn ouders te vervullen.

Metafoor

De metaforen van de haai en het goudvisje kan ik ook op mezelf projecteren. In mijn puberteit leek ik ook op een ‘haai.’ Mijn gedrag was stoer en afstandelijk. Ik deed alsof niks me iets kon schelen maar diep van binnen was ik een bang goudvisje. Mijn leven was hoogst waarschijnlijk heel anders gelopen als iemand naar de goudvis had gezocht. Wat gebeurde was dat mijn ouders, leerkrachten en mentoren van school zich lieten intimideren door het aanvallende haai-gedrag.

Zoek de goudvis

Misschien heb jij ook wel een kind wiens gedrag lijkt op een haai? Dan hoop ik met heel mijn hart dat je op zoek gaat naar de goudvis i.p.v. dat je je laat afschrikken door de haai. Als je de ‘haai’ beter leert begrijpen en snapt waar het bedreigende en aanvallende gedrag vandaan komt kun je veel gemakkelijker de goudvis zien en er voor hem of haar zijn. Ik help je graag om je te leren begrijpen waar het haai-gedrag vandaan komt en waar je moet kijken om de goudvis te zien.

 

Help mij zoeken

 

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.