09
maa

9 Tips om je denkfouten uit te bannen

Ouders van een kind met een verslaving houden er vaak onredelijke gedachten op na over zichzelf en hun kind. Dat is ook niet zo gek, want ik geef het je te doen: een kind met een verslaving opvoeden. Toch is het goed om je eigen gedachten en gedrag eens onder de loep te nemen.  De tips in deze blog helpen om denkfouten, zoals zwart/wit-denken, uit te bannen.

Onderzoeken

Je zou bijvoorbeeld eens kunnen onderzoeken welke denkfouten je maakt. Het maakt hierbij even niet uit wat de oorzaak is van je denkfouten, het is handig om ze te kennen. Kijk eens naar de volgende denkfouten: welke herken je?

Zwart/wit denken

Bij zwart/wit-denkers bestaat geen middenweg. Het is zwart of wit. Het is een starre manier van denken. Zwart/wit-denkers gebruiken vaak woorden zoals: altijd, iedereen, alles en nooit.
Bijvoorbeeld: mijn kind is nooit meer te vertrouwen.
Tip: Denk wat vaker in termen van ‘soms’, ‘een beetje’ of procenten. In plaats van te denken: mijn kind is nooit te vertrouwen denk je bijvoorbeeld: soms is mijn kind niet te vertrouwen, maar soms ook wel. Of: misschien is mijn kind voor 30% niet te vertrouwen, maar voor de resterende 70% wel.

Alles op jezelf betrekken

Je legt de schuld voor negatieve gebeurtenissen bij jezelf en je ziet niet dat bepaalde gebeurtenissen ook door anderen, andere gebeurtenissen of andere omstandigheden zijn veroorzaakt.
Bijvoorbeeld: Het is mijn schuld dat mijn kind aan de drugs is geraakt.
Tip: Bedenk eens welk bewijs je hebt voor deze gedachte? Waarschijnlijk heel weinig. En bedenk: welke verklaring er nog meer mogelijk? Mijn kind is verslaafd geraakt door verschillende factoren. Biologische factoren, zijn aangeboren kwetsbaarheid én psychologische en sociale factoren.

Rampdenken

Rampdenken betekent dat je overal gevaar in ziet. Je overdrijft de gevolgen van een gebeurtenis en gebruikt woorden als ‘Oh dit is verschrikkelijk!’ of ‘Wat een drama!’ Je weet bijvoorbeeld zeker dat iets mis zal gaan. Of dat iets je nooit zal lukken.
Bijvoorbeeld: Je denkt: als mijn kind drugs gebruikt, is zijn hele toekomst vergooid.
Tip: Vraag jezelf af: bestaat er misschien ook een kans dat mijn kind stopt met het gebruiken van drugs? 

Overhaaste conclusies trekken

Overhaast conclusies trekken is de neiging om op grond van weinig informatie tot een vaststaand oordeel te komen.
Bijvoorbeeld: Als mijn kind met die jongens omgaat, gaat het helemaal fout met hem en weet ik zeker dat hij ook gaat dealen.
Tip: Loop niet op de zaken vooruit, maar kijk naar de feiten. En vraag jezelf af: hoe groot is de kans dat dit gebeurt werkelijk?

Generaliseren

Generaliseren is op grond van één voorbeeld een heleboel gevallen hetzelfde beoordelen. Alles over dezelfde kam scheren.
Bijvoorbeeld: Drugs zijn erg verslavend en kunnen dodelijk zijn. Als je drugs gebruikt loopt het altijd fout met je af.  
Tip: Bekijk negatieve gebeurtenissen zonder er direct een algemeen oordeel aan te hangen. Bedenk ook eens voorbeelden van het tegendeel, toen iemand bijvoorbeeld na een jarenlange verslaving clean werd en de rest van zijn leven clean bleef.

‘Het hoort zo’-gedachten

‘Het hoort zo’ is  voor iedereen anders. Het zegt iets over jou kijk op de wereld. Maar iemand anders kan een andere kijk hebben.
Bijvoorbeeld: Mijn kind hoort zelfstandiger te zijn.
Tip: Denk in termen van ‘willen’: Ik wil graag dat mijn kind zelfstandiger is.

Gedachten lezen

Gedachten lezen houdt in dat je denkt bij een ander te kunnen waarnemen wat voor gedachten die heeft.
Bijvoorbeeld: Wil je kind ‘s avonds niet meer bij je op de bank zitten, dan denk je: zie je wel, hij vindt het niet meer leuk thuis.
Tip: Besef dat het om jouw gedachten en gevoelens gaat, niet die van je kind. Vraag liever wat er aan de hand is. Misschien zegt je kind wel: Ik ben moe en heb behoefte om even alleen te zijn.
 

Lage frustratietolerantie

Letterlijk betekent dit dat je niet kunt omgaan met je eigen frustraties. Dat lukt mij nooit, dat is veel te moeilijk, dat is onverdraaglijk, de wereld is tegen mij.
Bijvoorbeeld: Als mijn kind blijft zitten op school, dan kan ik dat niet verdragen. Ik word knettergek.
Tip: Bedenk dat je meer aan kunt dan je denkt. Hoe erg is dit nu werkelijk? Ga je er soms dood aan? Welke dingen heb je meegemaakt die veel erger waren?

Eisende gedachten

De overdrijving hier is dat je wilt dat je kind en de wereld zich gedragen naar jouw opvatting van beter en rechtvaardiger. Een wens of verlangen wordt een eis, terwijl je elkaar dan op gevoelsniveau verliest.
Bijvoorbeeld: Je denkt: mijn kind moet op tijd thuis zijn voor het eten. Je reageert enorm teleurgesteld als het ook maar een beetje anders uitpakt.
Tip: Wens in plaats van eis. Denk liever: ik hoop/wil graag dat mijn kind op tijd is voor het eten.

Vind je het moeilijk om je denkfouten te constateren, te erkennen of te verbannen? Dan kan dat voor behoorlijke conflicten met je verslaafde kind zorgen. Wil je dit in de toekomst voorkomen? Dan vind je hier vind je alles over de online training ‘Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind.’

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.