08
sep

Mijn kind gebruikt drugs: wat nu?

Op het moment dat ik erachter kwam dat mijn kind drugs gebruikte, zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Wat nu, vroeg ik mezelf af. Twijfel jij of je kind drugs gebruikt? Of ben je er zojuist achter gekomen dat je kind drugs gebruikt? Lees dan hier op welke symptomen en signalen je moet letten om erachter te komen of je kind een drugsprobleem heeft.

Ik twijfel of mijn kind drugs gebruikt

De beste manier om erachter te komen of je kind drugs gebruikt, is door een gesprek met je kind aan te gaan. Kies een moment uit waarop de sfeer goed is en je alle tijd hebt om te praten. Toon oprechte belangstelling voor je zoon of dochter. Praat ook over dingen die misschien in jouw ogen niet belangrijk zijn, maar wel belangrijk zijn voor je kind. Blijf op de hoogte van waar je kind zich mee bezighoudt en met welke vrienden je kind omgaat, ook wanneer je kind ouder wordt en misschien minder vaak thuis is. Probeer te voorkomen dat je alleen nog maar over drugs en regels praat. Met je kind over drugs praten gaat het beste als je goed contact hebt met je kind.

Mijn kind experimenteert met drugs

Het kan zijn dat je kind experimenteert met drugs. De meeste ouders vinden het niet prettig dat hun kind gebruikt. Het is goed om te weten dat experimenteren met drugs niet direct wil zeggen dat je kind in de problemen raakt. Probeer rustig te blijven en erachter te komen hoe vaak je kind gebruikt en waarom. Praat samen over de werking van drugs. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent zodat je weet waar je over praat. Vraag je kind wat hij of zij weet over de verschijnselen, de risico’s en de gevolgen van het gebruik. Als je kind experimenteert met drugs, is het belangrijk dat jij een standpunt inneemt over het middel en het gebruik. Wanneer een kind op jonge leeftijd experimenteert met drugs, is de kans op verslaving op latere leeftijd groter. Wees dan ook niet bang om je kind tot zijn 18e te verbieden verder te experimenteren met drugs.

Mijn kind gebruikt regelmatig drugs

Sommige kinderen gebruiken regelmatig drugs. Een deel van hen raakt in de problemen. Verbieden helpt vaak niet meer, maar het stellen van duidelijke grenzen stellen kan wel werken. Kinderen hebben vaak behoefte aan duidelijke grenzen. Je kunt overwegen om afspraken te maken over het drugsgebruik. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind doordeweeks geen drugs gebruikt. Maak de afspraken samen. Als je kind meedenkt over de te maken afspraken, is de kans vele malen groter dat hij of zij zich ook houdt aan de afspraken. Sta niet toe dat je kind door zijn of haar drugsgebruik afspraken die gemaakt zijn negeert of niet nakomt.

Het drugsgebruik van mijn kind loopt uit de hand

Het drugsgebruik van je kind is uit de hand gelopen als je kind het gebruik niet meer onder controle heeft. Bij misbruik kan je kind vaak nog goed zonder een middel, maar misdraagt hij zich regelmatig onder invloed van drugs. Bijvoorbeeld door zich agressief te gedragen, onder invloed aan het verkeer deel te nemen of diverse maatschappelijke grenzen over te gaan.

Mijn kind is verslaafd 

Je kind is verslaafd wanneer zijn leven volledig bepaald wordt door drugs. Je kind kan niet meer normaal functioneren en is geheel afhankelijk van de drugs. Een verslaving is soms lastig te herkennen. De volgende signalen kunnen wijzen op een verslaving aan drugs:

  • Door een verslaving kan het zijn dat er gedragsveranderingen bij je kind plaatsvinden. Je herkent het gedrag van je eigen kind niet meer doordat je kind zich passief, depressief, egoïstisch en/of agressief gedraagt.
  • Er kunnen geldproblemen ontstaan
  • Verslaving zorgt ervoor dat alle aandacht naar het middel uitgaat. De interesse voor andere zaken zoals school, werk, sport en/of sociale contacten vermindert.
  • Kinderen met een verslaving zijn vaak niet eerlijk over hun gebruik
  • Als je kind zegt te willen stoppen, maar dit steeds uitstelt, kan dit een signaal zijn voor afhankelijkheid.
  • Is je kind verslaafd, dan gaat hij of zij steeds meer en/of vaker gebruiken
  • Je kind gaat door met gebruiken, ook al nemen de nadelen, zoals het verslechteren van de gezondheid of conditie, relaties en prestaties toe.

 

Het is goed om als ouder niet op één kenmerk af te gaan. Pas wanneer je een aantal verschijnselen tegelijk waarneemt, kan dit wijzen op verslaving. Maar zelfs dan zijn er andere verklaringen mogelijk, zoals problemen op school, problemen met vrienden of gezinsproblemen. Als je twijfelt kun je ook mensen in je omgeving raadplegen: hebben familie, vrienden of leerkrachten ook signalen opgevangen?

Wil je tips om de relatie met je verslaafde kind te verbeteren?

Vraag dan mijn gratis E-book aan. Hierin krijg je praktische handreikingen om de relatie met je kind actief te versterken. Je leert op een laagdrempelige manier je grenzen aan te geven, met aandacht te luisteren en sterker te worden in de relatie met je kind.

Ik wil het gratis E-book

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.