08
mei

Moederdag

Zondag is het moederdag. Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij het moederschap. Want een kind krijgen is een groot wonder, het geeft je leven direct een hele andere betekenis. Welke betekenis heeft het moederschap voor jou?

Levenslange belofte

Verschillende moeders zetten zichzelf en hun eigen behoeftes op de laatste plaats en doen er alles aan om het kind gelukkig te zien. Ze zorgen voor het kind, regelen de dagelijks dingen, lossen conflicten op, vinden oplossingen, bieden een veilige en liefdevolle omgeving en passen zich constant aan, aan de omstandigheden en behoeftes van het kind. Ze doen een levenslange belofte om het kind te voorzien van onvoorwaardelijke liefde en support. En dat is lang niet altijd gemakkelijk.

Geen benul

Voor mij persoonlijk is opvoeden één van de moeilijkste dingen die ik in mijn leven heb gedaan. Toen ik op mijn drieëntwintigste moeder werd had ik geen benul wat er allemaal op me zou afkomen. Ik heb de nodige lessen mogen leren in het moederschap. Mijn kinderen zijn een spiegel voor me geweest, en nog steeds. Ze hebben me laten zien dat mijn benaderingen beter mochten worden afgestemd op hen (en mezelf). Mazzel dat ze zo loyaal zijn gebleven, daar ben ik dankbaar voor.

Openstaan

Gelukkig heb ik opengestaan voor de levenslessen die op mijn pad zijn gekomen. De belangrijkste les die ik in zevenentwintig jaar moederschap heb mogen ontvangen is dat ik voldoende veiligheid moet bieden zodat mijn kinderen de ruimte krijgen om emotioneel kwetsbaar te durven zijn. Dan is de kans het grootst dat de relatie verdiept en verstevigd en kunnen ze innerlijke rust ervaren om een eigen uniek persoon te worden. Waarschijnlijk is dat voor veel ouders vanzelfsprekend. Voor mij in het verleden helaas niet.

Uitdaging

Inmiddels vind ik het fijn om moeder te zijn. Maar dat is een hele uitdaging geweest. Vooral omdat mijn oudste zoon me stevig heeft uitgedaagd. Op zijn zachts gezegd is hij behoorlijk  ‘ongehoorzaam’ geweest. Maar juist hij had mijn onvoorwaardelijke liefde héél hard nodig. Ik heb lang gedacht dat hij lastig was, maar dat was niet zo. Hij was niet lastig, hij had het lastig. Hij heeft zich eenzaam en onbegrepen gevoeld. Vanuit mijn onwetendheid heb ik hem niet voldoende gehoord en gezien.

Diepste geheimen

Dat is compleet veranderd. Tegenwoordig wil ik heel graag weten wat er diep van binnen in hem en mijn andere twee kinderen omgaat. Oprecht geïnteresseerd voer ik diepe gesprekken over het leven en de dingen die er toe doen voor hen. En ik prijs me in de hemel als mijn kinderen hun diepste geheimen met me willen delen. Dan weet ik dat ze zich veilig, gehoord en gezien voelen. Dan weet ik dat ze mij in hun hart hebben gesloten.

Het mooiste cadeau

Mogelijk krijg ik met Moederdag een cadeautje van de kinderen. Het mooiste cadeau wat ik hen kan geven is het gevoel dat ze speciaal voor me zijn. Echt aanwezig zijn en tijd en aandacht aan hen besteden. Wil jij dat ook? Begin dan eens een open en eerlijk gesprek. Stel interessante vragen en maak samen plannen voor de toekomst. Hoe leuk is het om herinneringen en ervaringen voor het leven te maken en te delen? Laat zien dat je zoon of dochter van betekenis voor je is. Stel je eens écht open om je zoon en/of dochter beter te leren kennen en jullie relatie zal (nóg) sterker worden. Veel plezier samen met je kinderen en een mooie tijd gewenst met Moederdag. 💖

 

Contact

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.