07
jun

De puzzel valt in elkaar

Vandaag ben ik jarig en word ik 50 jaar. Dat betekent dat ik vanaf nu oud en wijs ben😉. En nu wil ik niet zwetsen over mezelf, maar het klopt. Wat heb ik veel kennis en wijsheid opgedaan de afgelopen jaren. Als ik terug denk aan de afgelopen jaren ben ik enorm onder de indruk van de inzichten en vaardigheden die ik heb opgedaan.

Bloed, zweet en tranen

De opleiding tot psychosociaal- én kindertherapeut is zeker niet altijd gemakkelijk geweest. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Ik ben mezelf enorm tegengekomen en heb de nodige tranen gelaten. Mijn angsten en onzekerheden zijn onder de loep genomen en oude pijnen en verdriet doorleefd. Toch heb ik geen minuut spijt van deze beslissing. Het is absoluut de moeite waard geweest om deze reis te maken.

De puzzelstukje vallen in elkaar

Natuurlijk is er één inzicht wat erbovenuit springt. Eén inzicht wat het meeste heeft opgeleverd. Het inzicht wat de puzzelstukjes van mijn leven en dat van mijn kinderen in elkaar heeft laten vallen. De kennis van de hechtingstheorie. Deze theorie heeft me van mijn sokken geblazen. En ook dat ging gepaard met de nodige tranen.

Contact met mijn zoon verloren

De hechtingstheorie heeft me laten zien waar ik het contact met mijn zoon ben verloren. Hoe mijn manier van opvoeden en emotionele beschikbaarheid zijn ontwikkeling in de weg hebben gestaan en uiteindelijk in gevaar hebben gebracht. Kennis van deze theorie heeft me laten zien dat de gedrag- en leerproblemen en verslavingsproblematiek niet bij mijn zoon of bij mij lagen, maar bij de manier waarop ik hem benaderde. 

Oprechte toewijding

De hechtingstheorie heeft mijn leven behoorlijk op zijn kop gezet. Mijn moederinstincten zijn opnieuw aangewakkerd. Natuurlijk heb ik mijn kind(eren) in het verleden vanuit oprechte toewijding opgevoed. Maar met de kennis van nu weet ik dat de verbinding tussen mij en mijn oudste zoon is zoekgeraakt tijdens de scheidingperiode van zijn vader en mij. Ik was te druk met mezelf bezig en was aan het overleven. Hier ben ik de relatie met hem kwijtgeraakt en werd de kloof tussen ons steeds groter.

Wat is er veranderd?

Om mijn kind(eren) efficiënt te kunnen opvoeden is het nodig dat ze ontvankelijk zijn. Dat ze te beïnvloeden zijn, anders slaag ik niet in het opvoeden, troosten,  begeleiden en sturen van mijn kroost. Maar als mijn opvoedvaardigheden en zelfs de liefde voor mijn kind niet genoeg zijn, wat is er dan nog meer nodig? Zonder een onmisbare bijzondere relatie met mijn kind(eren) is er geen stevige basis om op te voeden. En deze bijzondere relatie is de hechtingsrelatie met mijn kind(eren).

Een kind moet zich kunnen hechten

Om open te kunnen staan voor de opvoeding van de ouders moet een kind zich actief hechten aan de opvoeders, en contact en intimiteit met hen willen. Vroeg in het leven van een pasgeboren kind is deze hang tot hechten vooral lichamelijk. Als alles verloopt zoals bedoeld, ontwikkelt de hechting zich tot een emotionele binding en uiteindelijk tot een gevoel van psychische intimiteit. Kinderen zonder of met een zwakke band met degene die hen verzorgt, laten zich moeilijk opvoeden en vaak ook onderwijzen. Alleen de hechtingsrelatie kan de juiste context bieden voor het grootbrengen van je kinderen.

Het geheim van opvoeden

Het geheim van opvoeden ligt niet in wat de ouder doet, maar wat de ouder is voor het kind. Voor een kind wat goed is gehecht worden ouders een thuisbasis van waaruit het kind de wijde wereld intrekt. Zij zijn dan een bron van inspiratie en het vangnet om op terug te vallen. Alle opvoedvaardigheden in de wereld zijn geen compensatie voor een gebrek aan een hechtingsrelatie. Alle liefde van de wereld kan niet doordringen zonder psychologische verbinding die ontstaat vanuit de hechting van je kind.

Video’s: Hoe krijg ik weer invloed op mijn kind

De komende tijd ga je meer van me horen en ga ik je vertellen dat de hechtingsrelatie van een kind met een ouder minstens zolang moet standhouden als een kind opvoeding nodig heeft. Ik sta te poppelen om mijn opgedane inzichten met jullie te delen, zodat het jullie kan helpen om weer invloed te krijgen op je kind. Daarom ga ik een serie video’s maken. In deze video’s deel ik waarom ouders belangrijker zijn dan ooit, en welke omstandigheden nodig zijn om weer grip te krijgen op je kind. Heb je interesse stuur dan een mail naar esther@mijnkindisverslaafd.nl en je krijgt bericht wanneer de video’s beschikbaar zijn.

Wie jarig is trakteert

Omdat ik vandaag jarig ben trakteer ik jullie op een gratis coaching sessie. Wie zich in de maand juni (2019) aanmeld voor de online training “Snel meer rust in je gezin zonder conflicten met je verslaafde kind” krijgt een gratis coaching sessie van 45 minuten cadeau. In dat gesprek geef ik je een aantal nuttige tips die je heel eenvoudig kunt toepassen. Deze tips brengen je weer verbinding met je kind. 

Aanmelden

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.