06
sep

Niet gek dat ik moe ben

Afgelopen week werd ik teruggefloten. Ik moest even terug in mijn coconnetje. Mijn energie was laag, ik bleef maar gapen en nam niks meer in me op. Moe van alles wat er de afgelopen tijd gebeurd is in mijn leven.

Ik was mezelf vergeten

Afgelopen dagen heb ik veel geslapen. Liggend op de bank realiseerde ik me ineens dat ik het zelf had gemanifesteerd. Het zorgen voor mijn zieke partner en het samengestelde gezin hadden me zo afgeleid, dat het nu pas tot me doordrong dat ik mezelf vergeten was.

Ziel en zaligheid erin gestopt

In het verleden heeft de speciale zorg die mijn kind nodig had vanwege gedrag- en verslavingsproblematiek zoveel van me gevraagd dat ik te weinig aan mezelf heb gedacht. Ik had moeite met het voelen en bewaken van mijn grenzen, met als gevolg een burn-out. Ik liep mezelf voorbij in het zorgen voor mijn kind. Ik heb met mezelf afgesproken dat het niet meer zou gebeuren dat ik volledig zou leeglopen. Maar goede zelfzorg klinkt gemakkelijk, maar is in de praktijk toch soms lastig uit te voeren.

De controle loslaten

Momenteel stop ik veel energie in het managen van het samengestelde gezin. Ik heb me volledig ingezet om dit project te laten slagen. Afgelopen maanden heb ik mijn ziel en zaligheid gelegd in het bijstaan van mijn vriend. Elk ziekenhuis bezoek ga ik mee. Het hakt erin: het nieuws dat hij darmkanker heeft, uitzaaiingen in de lymfeklieren, de operatie, een chemokuur en nu ook nog een trombosebeen. Maar dat niet alleen, ook het emotionele proces kost energie. Samen zullen we de angsten die we ervaren in de ogen moeten kijken en de controle over…, tja over wat eigenlijk?.....moeten loslaten. Steeds weer met de hoop op positieve berichten.

Niet gek dat ik moe was

Phoehee, niet gek dat ik moe was. Tijd om even pas op de plaats te maken en te zorgen dat ik de balans vind tussen het zorgen voor een ander en mezelf. Ik trok me even terug. De druk eraf. 100% Zelfzorg. Rust. Wat zalig, wat heerlijk, wat helend. Terug naar voelen wat ik nodig heb. Terug naar mezelf zodat ik weer kan opladen en een goed evenwicht kan vinden tussen zorgen voor mezelf en een ander.

Zelfzorg zorgt voor een opgeladen batterij

Zelfzorg is zorgdragen voor de behoeftes en grenzen van je lichaam en geest. Zelfzorg zorgt voor energie en vitaliteit. Zelfzorg verbetert je gezondheid en je welbevinden en is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Goede zelfzorg is jezelf behandelen met liefde, zorg en compassie. Je kunt alleen goed voor jezelf zorgen wanneer je je bewust bent van de behoeftes van jouw lichaam en geest. Zelfzorg zorgt ervoor dat je je eigen batterij oplaadt.

Stel jezelf de volgende vragen

Stel jezelf eens de vraag of jij wel goed voor jezelf zorgt. Geef je jezelf de aandacht die het nodig heeft? Geef jij je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft? Krijgt je lichaam voldoende beweging? Neem je voldoende ontspanning en rust? Zit je lekker in je vel? Hoe voel je je als je goed naar jezelf luistert? Wat zijn jouw normen en waarden? Leef je daarnaar of leef je teveel naar de normen en waarden van anderen of je omgeving? Of laat je je teveel meezuigen door de problemen van je kind?

Ontwikkel je zelfzorg

Door langzaam te ontdekken wat je grenzen, behoeftes en gevoelens zijn, kun je stappen maken in het ontwikkelen van goede zelfzorg en leren vertrouwen op je intuïtie. Voorbeelden van goede zelfzorg zijn: Gezonde voeding, voldoende beweging, buitenlucht, voldoende rust en ontspanning, geborgenheid en je veilig voelen in je omgeving, lief zijn voor jezelf, etc. Om je alvast op weg te helpen deel ik een aantal handreikingen met je. Gratis handreikingen om te ontdekken wat je grenzen zijn.

Gratis handreikingen

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.