06
apr

Schuldgevoelens loslaten

Heb ik mijn kind wel goed opgevoed? Ben ik streng, of consequent genoeg geweest? Of had ik mijn kind juist meer aandacht moeten geven? Ouders van een kind met een verslaving of problematisch drugsgebruik hebben vaak last van schuldgevoelens. Door te onderzoeken welke oorzaak ten grondslag ligt aan jouw schuldgevoel, ben je in staat dit definitief op te ruimen en vrij te zijn van ‘schuld’.

Aanleiding schuldgevoelens

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor schuldgevoelens. Je moest vroeger bijvoorbeeld dingen van en voor je ouders doen, want anders…was je niet respectvol, brutaal, ongehoorzaam of niet goed genoeg. Maar het kan ook zijn dat je mensen om je heen had die bepaalde aspecten van het leven niet aankonden. En dat je hierdoor dingen voor hen ging doen om ze maar gelukkig te maken of te houden. Ook kan het zijn dat je mensen om je heen had die jou de schuld gaven van dingen die verkeerd gingen, ook al was het niet jouw ‘schuld’ of ‘fout’.

Voorkomen van schuldgevoelens

Deze aanleidingen hebben er misschien voor gezorgd dat jij door de jaren heen dingen bent gaan doen voor een ander, omdat je anders ‘de schuld’ kreeg van wat er niet goed ging. Of je kreeg ‘de schuld’ van de negatieve emoties van de ander. Dit gevoel van schuld of de angst voor het gevoel van schuld was zo pijnlijk dat jij dingen bent gaan doen om dat gevoel te voorkomen. Je hebt verantwoordelijkheden genomen die je eigenlijk niet kon dragen en die niet van jou waren. Dit is uiteindelijk een patroon in je leven geworden.

Luisteren naar je eigen behoeftes

Waarschijnlijk was het schuldgevoel zo pijnlijk dat jij liever deed wat van je werd gevraagd, dan dat je luisterde naar je eigen behoeftes. Het was belangrijk voor je om na afronding van een handeling bevestiging, bewondering of acceptatie te ontvangen van de persoon die jou in eerste instantie vroeg deze handeling(en) uit te voeren. Dit is namelijk het teken dat je de schuld hebt ontlopen. Kreeg je deze bevestiging niet? dan ligt het voor je gevoel aan jezelf. Het resultaat is dat je nog beter je best ging doen om de ander te ‘pleasen.’

Het is goed om in te zien dat je jezelf hierdoor bent kwijtgeraakt en minder bewust bent van je eigen behoeften.

Je bent zelf de aanleiding van je schuldgevoelens

Het kan ook zijn dat je in het verleden dingen gedaan hebt waar je nu niet meer achter staat. Je hebt bijvoorbeeld iemand uitgescholden, gekleineerd, gepest of laten vallen. Deze aanleiding heeft niet zo veel te maken met een ander, maar meer met jezelf. Het heeft te maken met je eigen oordeel over je handelen. Je hebt één of meer dingen gedaan waar je nu niet meer achter staat. Deze acties kunnen verschillen van een fysieke actie tot uitspraken of beslissingen.

Wat is de oorzaak van het schuldgevoel dat jij draagt?

De eerste stap om van je schuldgevoelens af te komen, is zelfinzicht. Vraag jezelf eens af wat de oorzaak is van de schuldgevoelens die jij draagt? Heeft het te maken met het overnemen van verantwoordelijkheden die je eigenlijk niet op je kunt nemen. Of heeft het te maken met acties waar je nu niet meer achter staat? Daarnaast is het belangrijk om minder perfect te durven zijn. Probeer niet alle fouten te voorkomen, leer liever om ze op een vlotte manier te herstellen. Ga waar nodig in onderhandeling met je eigen strenge geweten. Zeg tegen jezelf waarom je geen last van schuldgevoelens hoeft te hebben. Juist dát helpt je verder.

Heb je hulp nodig bij het onderzoeken van je schuldgevoelens? vraag dan hier een gratis sessie met me aan.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.