05
jul

Verslaafd aan mijn gedachtes

Een tijd lang ben ik verslaafd geweest aan het zorgen voor mijn zoon. In de wereld van verslaving noem je dit codependency. Om daarvan af te komen heb ik werkelijk van alles geprobeerd waaronder therapie, workshops, trainingen en een opleiding.

Wakker geschud

Ik begreep maar niet dat het niet beter met me ging. Er was weliswaar geen sprake meer van het ‘redden’ van mijn zoon, maar ik bleef het wel nodig hebben om voor hem en anderen te zorgen en hiervoor waardering te krijgen. Het zorgen voor anderen had ik nodig om iemand te kunnen zijn, zo dacht ik tenminste. De wet van aantrekkingskracht heeft mij wakker geschud. Ik ben helemaal niet verslaafd aan het zorgen voor anderen.

Wat ik heb ontdekt

Wat ik heb ontdekt is dat ik niet verslaafd ben aan zorgen, maar aan mijn gedachtes. Ik ben verslaafd aan mijn gedachtes. Het ‘redden’ van mijn zoon en zorgen voor anderen heb ik gebruikt om die gedachtes lam te leggen. Lange tijd heb ik gedacht dat de speedverslaving van mijn zoon voor alle problemen binnen ons gezin heeft gezorgd. Gelukkig heb ik mogen ontdekken dat deze gedachte niet waar is. Het zijn mijn eigen gedachtes die mij in de ban van de verslaving hebben weten te houden. Ik gaf mijn gedachtes teveel macht.

De grootste verslaving

Onze grootste verslaving is niet aan alcohol, sigaretten, eten of drugs. Ook niet aan het zorgen voor een ander. Nee onze grootste verslaving is aan ons denken. We denken dat we met denken onze problemen kunnen oplossen, terwijl de manier waarop we denken die problemen meestal verergert of zelfs creëert. We denken overmatig veel en vinden dat normaal. Eigenlijk geven we onze gedachtes buitensporig veel macht.

De vicieuze cirkel

Voordat je het weet ontaard denken in piekeren en loop je als een hamster rond in een loop-rad en kom je niet meer uit die vicieuze cirkel. Probeer daarom eens je eigen gedachtes te doorzien en je hiervan bewust te worden. Je gedachtes zijn zelden zo belangrijk als ze zich willen voordoen. Bevrijd jezelf van gedachtes die je niet verder helpen. Gewoon in het hier en nu zijn en beleven zonder al te veel na te denken maakt je vrij, open, zonder oordeel en liefdevol. Verlichting van je leven krijg je via het doorzien van je gedachtes.

Irrationele gedachtes

Wanneer je denkt dat je niet bestand bent tegen problemen, is dat ook zo en zal je er een flinke domper van krijgen. Je voelt je weerloos en probeert je onkwetsbaar te maken. Ik deed dat door grip te krijgen op de situatie en mijn zoon te ‘redden’ van de ondergang. Een ander beschermend mechanisme voor mij was eten. Eten zorgde ervoor dat mijn stress daalde, althans dat was mijn gedachte. Dit waren irrationele gedachtes. De werkelijkheid was dat ik me met mijn gedachtes zwakker maakte en vanuit de slachtofferrol ging acteren. Daarmee kreeg ik aandacht. De aandacht die ik nodig had om iemand te kunnen zijn, ook weer een irrationele gedachte.

Helpende gedachtes creëren

Inmiddels besef ik dat ik door anders te denken, mijn gevoels- en belevingswereld kan veranderen. Dat maakt dat ik negatieve gedachten en overtuigingen die ik eerder aangeleerd heb, kan veranderen. Irrationele gedachtes spelen ook een rol bij verslaving. Als je denkt dat je verslaafd bent, ben je ook verslaafd. Als jij denkt dat je kind verslaafd is, is je kind ook verslaafd. Dit zijn irrationele gedachtes waarmee je je kind niet verder helpt.

Niets is onmogelijk

Elke verslaving heeft twee aspecten: een lichamelijke verslaving en een geestelijke verslaving. De lichamelijke verslaving is goed te doorbreken. Voor het opheffen van de geestelijke verslaving, waarbij irrationele gedachten hoogtij vieren, is wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Toch is alles mogelijk. Dagelijks kicken veel mensen af van verschillende verslavingen. Wetenschappelijk is bijvoorbeeld nooit bewezen dat eens verslaafd, altijd verslaafd is.

Vervang je gedachtes

Betrap je jezelf erop dat je negatief of onredelijk denkt, vervang dan bewust je gedachte door een redelijke gedachte. In het begin voelt dat misschien onwennig, maar herhaal je het vaak genoeg, dan gaan de nieuwe gedachten steeds meer deel uitmaken van je denken. Je ‘hersenspoelt’ als het ware jezelf op een positieve manier, en wel op zo’n manier dat je niet langer negatieve maar neutrale of helpende gedachtes en gevoelens ervaart.

Wil jij je gedachtes onder de loep nemen?

Wil jij je gedachten en overtuigingen ook kritisch onder de loep nemen? Vraag dan een gratis sessie aan. Samen kijken we welke gedachten en negatieve overtuigingen jou op dit moment het meest belemmeren en buigen we deze om tot helpende gedachtes en gevoelens.

Gratis sessie

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.