05
mei

Op zoek naar rust? Deze tips helpen je om stress te verminderen

Iedereen heeft het druk, dat is eigenlijk heel normaal. Ik ken veel ouders die zeggen dat het enige rustmoment de drie weken zomervakantie zijn. Dan kunnen ze de boel even loslaten. Dan hoeven ze niet continue met het huishouden bezig te zijn, kunnen ze een boekje lezen of lekker een dutje doen. Maar hoe zit dat bij ouders van een kind met een verslaving? Ervaren zij ooit rustmomenten in hun leven?

Nooit rust, altijd stress

Nee, voor mij bestonden er haast geen rustmoment. Ik stond altijd ‘aan’ en kwam nooit tot rust. Fulltime werken, het huishouden runnen, zorgen voor mijn kinderen en dan ook nog de grote zorg voor mijn verslaafde zoon. Als ware taxichauffeur reed ik naar sportverenigingen, hulpverleners, gesprekken op school, bureau jeugdzorg en nog veel meer. Als ik terugkijk op die periode vraag ik mezelf af hoe ik het in hemelsnaam volhield.

Vermoeidheid, machteloosheid, schuldgevoelens, angst en verdriet. Van binnen was er alleen maar onrust en stress. Toch was opgeven geen optie, ik ging door. Ik negeerde alle signalen die mijn lichaam mij gaven. Ik pikte het niet op. Totdat ik echt niet verder kon.

Kijk eens naar het grotere geheel

Als je er middenin zit merk je de onrust en de stress vaak niet op. Pas na verloop van tijd, wanneer je merkt dat je chronisch moe bent en blijft, begin je het te voelen. En als je dan toevallig eens wat tijd voor jezelf neemt en kijkt naar het grotere geheel, dán zie je het opeens. Dat je verkeerd bezig bent en veel teveel hooi op je vork neemt. Je kan al die ballen niet meer omhoog houden. Je ziet dat het zo echt niet langer kan en dat je stappen moet ondernemen omdat het anders niet goed met je afloopt. Het wordt tijd om een andere weg in te slaan.

Een nieuwe weg inslaan: hoe doe je dat?

Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Problemen ontstaan wanneer de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt, groter zijn dan wat je aankunt. Stress is dus het verschil tussen waar je nu bent en waar je graag zou willen zijn. Het is slim om stappen te zetten om je stressniveau af te bouwen en je lichaam en geest te laten herstellen van de spanningen die je ervaart. Niemand is erbij gebaat dat jij aan de stress onderdoor gaat. Ook je verslaafde kind niet.
 

Tips

Hieronder geef ik je en aantal tips die je kunnen helpen om je stress te verminderen:

  • Plan tijd in om echt even tot rust te komen. Doe een paar dagen rustig aan en slaap lekker bij.
  • Zoek uit waar je precies gestrest van raakt en bekijk of er dingen zijn die je kunt doen om de stress te verminderen.
  • Leef bewust langzaam en doe aan meditatie.
  • Ga sporten. Als je sport vermindert je stress snel. Regelmatig sporten vermindert de kans op overspannenheid of een burn-out aanzienlijk.
  • Eet gezond. Veel groente, fruit en hele granen. Je lichaam kan de voedingsstoffen goed gebruiken om je hormonen terug in balans te brengen.
  • Schrijf je hoofd leeg. Start met een dagboek en schrijf je problemen van je af. Dit geeft je meer zelfinzicht én meer rust.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en plezier.

 

Bouw je stress rustig af

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt ondernemen om stress in je leven te verminderen en je weerstand ertegen te vergroten. Het is mijn bedoeling wat richtlijnen te geven en je te laten zien dat er genoeg dingen tegen stress te doen zijn. Stress maakt je leven minder leuk. Neem de tijd om het af te bouwen. Stress bouwt namelijk eenvoudig op, maar heeft tijd nodig om af te bouwen. Ook al doe je nog zo rustig, het kan een week, twee weken of zelfs nog langer duren voordat je jezelf echt weer ontspannen voelt. Kijk dus naar wat jij nodig hebt om je stress onder controle te krijgen zodat je op den duur weer plezier krijgt in je leven.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.