05
apr

Systeemgesprekken

In mijn praktijk zoek ik samen met ouders naar oplossingen en manieren om beter met het kind en de druggerelateerde of verslavingsproblemen om te leren gaan, waardoor de spanningen en problemen thuis kunnen afnemen. Deze systeemgesprekken zijn helpend om elkaar beter te begrijpen, weer in contact te komen met elkaar en zaken uit te spreken die anders onbesproken blijven.

Lijden

Je hoeft zelf geen alcohol of drugs te gebruiken om te lijden onder problematisch drugsgebruik of een verslaving. Als een kind binnen je gezin drugs gebruikt of erger nog verslaafd is geraakt, treft dat niet alleen je kind maar het hele gezin en naasten (bv. opa en oma). Iedereen binnen het gezin ervaart op een eigen manier de wanhoop en machteloosheid die het ernstige gebruik met zich meebrengt en kan ondersteuning gebruiken bij het omgaan met verslaving binnen het gezin.

Ondersteunen

Ik ben begonnen met Mijn kind is verslaafd omdat ik het nodig vind om ouders (en naasten) te ondersteunen bij deze problematiek. Tijdens de gesprekken die ik voer met ouders observeer ik goed en vind ik het belangrijk om de diepte in te gaan. Er gebeurt altijd veel in zulke gesprekken. Het verhaal achter de problemen staat centraal.

De spiegel voorhouden

Soms is het nodig ouders te confronteren met hun eigen gedragingen en gewoontes. Niet om hen erop te wijzen wat ze het niet goed doen. Integendeel. Alle ouders die ik ontmoet, hebben het beste voor met het kind en werken kei en kei hard om de problemen te proberen oplossen. Wat ze doen is helaas niet altijd functioneel. Dit komt voort uit onwetendheid en heeft meestal te maken met oude familie patronen. Daarom kan het nodig zijn om hen een spiegel voor te houden. Deze spiegel geeft inzicht in eigen gewoontes en gedragingen, en patronen die ze beter achter zich kunnen laten.   

Bevorder het herstel van je kind

Het is namelijk van belang dat ouders stappen zetten om het herstel van het kind te bevorderen. Ouders moeten grenzen leren trekken en op een andere manier met de problematiek van het kind leren omgaan. Vaak is het vertrouwen zoek. Gelukkig is het ‘houden van’ altijd nog sterk genoeg om verder te gaan. En dat is ook meteen het allerbelangrijkste. Het gedrag is ondergeschikt aan de relatie met je kind. Focus je daarom niet alleen op het gedrag van je kind, maar werk eerst aan de relatie met je zoon of dochter. 

Ben nieuwsgierig naar je kind

Blijf nieuwsgierig naar het kind achter het gebruik of de verslaving. Het is cruciaal dat je kind mag zijn zoals hij is. Kinderen met een verslaving of problematisch drugsgebruik voelen zich vaak emotioneel geblokkeerd. Help je kind zijn kwetsbaarheid te tonen zodat deze blokkade verminderd kan worden. Praat met elkaar en zorg ervoor dat je kind bij jouw terecht kan met zijn diepste gevoelens. Biedt hem de gelegenheid om emoties en gevoelens te kunnen delen zonder dat er een oordeel over wordt geveld. Pas dan voelt een kind zich veilig. En dat klinkt misschien makkelijk, maar is zeker niet makkelijk uit te voeren. Ouders oordelen snel, zonder te weten wat verslaving inhoudt.

Gratis verkennend gesprek

Binnen mijn praktijk biedt ik een verkennend relatie gesprek aan. Samen gaan we op zoek naar handvatten om verder te gaan. De ervaring leert dat de basis en het ‘houden van’ bij iedere ouder sterk genoeg is om door te gaan. Heb jij hulp nodig vraag dan nu een gesprek aan. Het is de eerste stap naar een fijner leven.  

Verkennend gesprek

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.