04
jan

Onderdoor gaan aan de verslaving van je kind

Om ervoor te zorgen dat het niet nog meer bergafwaarts gaat doen veel moeders er alles aan om hun verslaafde kind te “redden.” Hun leven draait alleen nog maar om de verslaving van het kind. Stapje voor stapje verliezen ze zichzelf.

Innerlijke leegte

Ze proberen verder te gaan met hun eigen leven, maar dat wordt steeds zwaarder om er de energie voor op te brengen. Alle energie kruipt in het zorgen maken om en het “redden” van het kind. Uiteindelijk weten niet ze niet meer wie ze zijn en voelen zich leeg.

Op de tenen lopen

Voortdurend zijn deze moeders bang dat ze de verkeerde dingen zeggen of doen. Ze lopen op hun tenen omdat ze bang zijn voor de reactie van het kind, bang dat het kind gefrustreerd raakt of woedend wordt en het uitloopt op een escalatie. Keer op keer laten ze zich manipuleren en over zich heen walsen. Ook al gedraagt het kind zich volledig respectloos en oneerlijk, toch blijven ze pogingen ondernemen om hem of haar te “redden” van de ondergang.

De situatie wordt onhoudbaar

Ze blijven zoeken naar een oplossing. Intussen wordt de situatie onhoudbaar. Hulp aan anderen overlaten en het kind loslaten is moeilijk. Ze hebben weinig vertrouwen in de hulpverlening, en gaan ervan uit dat zij de enige zijn die hun kind het beste kent en weet wat goed voor hem of haar is. Totdat ze de bodem van de put bereiken en niet meer verder kunnen. Volledig uitgeput geven ze zich over. Het is de laatste strohalm om aan vast te houden.

Je grootse valkuil

Moeders van verslaafde kinderen die op geen enkel moment aan het “redden” zijn, zijn eerder uitzondering dan regel. De zorgen om je kind zijn reëel. Het kan namelijk écht slecht aflopen met je kind. Toch helpt het niet om jezelf op te offeren voor je kind. Het heeft geen zin. Dan lijden er twee mensen i.p.v. één. Daar is niemand mee geholpen. Je gedrag, gedachten en gevoelens afstemmen op die van je kind, is je grootste valkuil.

Redden is faciliteren van de verslaving

Langzaam maar zeker moet het besef gaan doordringen dat je je kind niet kunt veranderen. En dat je met je “reddende gedrag” de verslaving aan het faciliteren bent. Hopelijk begin je in te zien dat de situatie niet zal veranderen als jij de verantwoordelijkheid blijft dragen en je kind hiermee afhankelijk houdt. Stoppen met de verslaving is de strijd van je kind. Om hem écht te helpen is het van belang dat jij gaat stoppen met “redden.” De enige mogelijke oplossing voor het herstellen van een verslaving is dat je kind zelf de verantwoordelijkheid gaat dragen. Jij kunt niet meer doen dan er voor je kind zijn en hem of haar liefhebben.

Wat levert het redden je op?

Als al je energie gaat zitten in “redden” van je kind en het wordt alleen maar meer en meer, ben je steeds je grenzen aan het verleggen. Een keer is de rek eruit. Je ontploft, stort in, raakt burn-out of nog erger depressief. Diep in je hart weet je dat je er beter mee kunt ophouden. Kies je ervoor om dat niet te doen, dan levert het “redden“ je nog teveel op. Neem dan eens even de tijd om jezelf af te vragen wat het “redden” je oplevert.  

Het redden loslaten

Stapje voor stapje kun je het “redden” gaan loslaten en de verantwoordelijkheid bij je kind laten. Je kind moet leren om op eigen benen te staan en zichzelf weer te gaan liefhebben. Jij kunt je kind helpen door er te zijn en het “redden” achter je te laten. In de online training “snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind” leer je hoe je dit kunt doen.

Ik stop nu met redden  

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.