03
apr

Verslaafd aan haar telefoon

Afgelopen december werd ik benaderd door een wanhopige moeder. Haar dochter van 13 jaar is zwaar verslaafd aan haar telefoon. Ze brengt veel tijd door op Social Media en is dol op de aandacht die ze krijgt van haar virtuele vrienden. 

Dochter gaat door het lint

Moeder is wanhopig en heeft totaal geen invloed meer op haar dochter. Ze mist haar dochter. Deze trekt zich terug op haar slaapkamer en zit vastgeplakt aan haar telefoon. Ze is duidelijk gehecht aan haar virtuele vrienden. Wanneer moeder dreigt met het afnemen van de telefoon gaat het meisje volledig door het lint. 

Veel geëist

In het verleden hebben de ouders veel geëist van hun dochter, vooral wat school betreft. Beide ouders zijn hoog opgeleid en willen graag dat hun kinderen het ‘goed doen’ in de maatschappij. Moeder had in haar hoofd het leven van haar kinderen grotendeels al uitgestippeld. Inmiddels probeert ze de druk om te presteren wat losser te laten, maar dat is lastig. Ze is, zoals ze zelf zegt nogal een ‘controlfreak.’

Niet de dochter die ze wenst

Diep in haar hart is haar dochter niet helemaal zoals ze wenst, ze doet niet genoeg haar best op school. Moeder laat dit niet merken, maar het is natuurlijk goed mogelijk dat het meisje dit toch voelt. Gelukkig beseft moeder dat het geluk van haar dochter belangrijker is dan de schoolprestaties. Maar dit besef wil nog niet gelijk zeggen dat ze haar verlangen heeft loslaten, het is een proces. 

Een scheiding

Er heeft een ingrijpende verandering plaats gevonden in het leven van het kind: haar ouders zijn gaan scheiden. De dochter mist haar vader en kan niet zo vaak bij hem zijn als ze wenst. Het meisje voelt zich niet begrepen door haar moeder. Ze zegt dat ze nogal verschillen en dat vader haar beter begrijpt.

Behoefte aan aandacht

Het is duidelijk merkbaar dat het meisje een grote behoefte heeft aan aandacht van haar beide ouders. Ze wil net als iedereen gehoord en gezien worden. Door de scheiding is deze behoefte onvoldoende vervuld. Daarom is ze op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om aandacht te krijgen: de telefoon.

Telefoon concurrent van ouders

Omdat er thuis een leegte is ontstaan en ze zich niet begrepen voelt is ze op zoek gegaan naar andere manieren om deze behoefte te vervullen. Ze is gaan zoeken naar een gemakkelijke manier om aandacht te krijgen.
De telefoon is inmiddels een concurrent geworden van haar ouders en leraren.  Omdat haar aandacht weggekaapt wordt door dit concurrerende hechtingsapparaatje is het voor moeder bijna moeilijk onmogelijk om nog de aandacht te krijgen van het kind. De aandacht gaat volledig naar haar virtuele vrienden.

Verplaatste hechting

Dr. Neufeld noemt dit verplaatste hechting. Verplaatste hechting ontstaat als gevolg van ondragelijke verwijdering van één of meerdere hechtingspersonen. Het verplaatsen van de hechting is een overlevingsdrang. De hechtingsbehoefte van de mens zit zo diep verankert dat je er altijd naar op zoek blijft. Wanneer je thuis niet kunt vasthouden aan degene waaraan je gehecht bent ga je altijd op zoek naar andere manieren om deze oer-behoefte toch te bevredigen. Het nadeel van het verplaatsen van de hechting is dat het voor nog meer verwijdering zorgt met de mensen van wie je graag aandacht zou krijgen.

Het is niet zo onschuldig als het lijkt

Herken jij je in dit verhaal? Dan wil ik je op het hart drukken om je kind weer voor je terug te winnen. Het lijkt misschien een onschuldig iets, maar wanneer je hier niks aan doet kan het in de nabije toekomst voor veel problemen gaan zorgen. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp en willen weten wat je eraan kunt doen klik dan op de groene button. Je bent van harte welkom.

Meer over weten

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.