03
jan

Een gelukkig NU

Afgelopen jaar heb ik enorm veel aan zelfreflectie gedaan. Ik heb gehoor gegeven aan mijn innerlijke wens om mezelf nog beter te leren kennen en ben dieper gegaan dan ooit.  

Ik wist niet meer wie ik was

De chaos en de pijn die ik jarenlang heb waargenomen buiten mezelf kwamen enkel en alleen omdat ik niet meer wist wie ik werkelijk was. Nu ik me steeds bewuster ben van wie ik werkelijk ben raak ik veel minder snel in de war en kies ik ervoor om uit het drama te blijven.

Het ‘valse ik’

Drama was de brandstof van wat ik noem ‘mijn valse ik.’ Het ‘valse ik’ bestaat uit gedachten en overtuigingen die niet helpend zijn. Een geloof dat je niet goed genoeg bent, dat anderen beter zijn. Het ‘valse ik’ bestaat uit gedachten in je hoofd die tegen je praten en zeggen ‘ik vind dit of dat’, ‘ik wil dit of dat’ of ‘ik wil dit of dat niet’, ‘ik ben bang voor dit en dat’, enzovoort… Als je deze zinnetjes vaak genoeg herhaalt dan ga je ze geloven. Je gaat denken dat ben ik.

Wat je aandacht geeft groeit

Maar het ‘valse ik’ bestaat alleen maar omdat je er aandacht aan schenkt. En wat je aandacht geeft groeit. Door elke dag te luisteren naar de gedachten in je hoofd en deze jouw gevoel en handelen te laten bepalen raak je steeds verder af van wie je werkelijk bent. Je raakt meer en meer in de ban van het ‘valse ik’ en beland vaker in drama.

De bron van drama

Voor mij was het een enorme bevrijding toen ik ging begrijpen dat het ‘valse ik’ de bron van mijn drama is en ik zelf de keuze heb om erin of eruit te stappen. Stap ik in het drama of richt ik mijn energie op de dingen waar ik blij van word en die écht belangrijk voor me zijn? De keuze is aan mij. Beseffen dat ik zelf een keuze heb geeft me enorm veel kracht. Het zorgt ervoor dat ik mijn leven weer in de hand heb. En daar wordt ik gelukkig van.

Gedachten zijn suggesties

Nu tot me doordringt waar ik het ‘valse ik’ drama creëert heb ik zelf in de hand of het mijn aandacht krijgt. Ik heb geleerd dat mijn gedachten suggesties zijn. Gedachtes op zich hebben geen kracht en macht. Ze krijgen pas macht en kracht als je ze volgt. Je bent niet jouw gedachten, je hebt gedachten. Oftewel je gelooft het verhaal dat het ‘valse ik’ jou iedere dag vertelt over jezelf, anderen en de wereld. Over wat er wel en niet kan, wat je wel of niet wilt, wat je wel of niet moet, etc.. Oftewel je leert je bewustzijn focussen op de harmonie in jou.

Reflecterende vragen

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen heeft me gebracht waar ik nu ben. Deze zelf reflecterende vragen helpen me daarbij:
 

  • Waar creëert het ‘valse ik’ drama in mij?
  • Waarmee kan het altijd mijn aandacht krijgen? (Bijvoorbeeld door mezelf te vergelijken met anderen? )
  • Hoe zorgen mijn gedachten ervoor dat ik in het drama beland? (bijvoorbeeld door te zeggen dat bepaalde ervaringen uit het verleden nu nog een stempel drukken op mijn leven?  Of door tegen mezelf te zeggen dat ik niet gelukkig kan en mag zijn als mijn kind problemen heeft.)
  • Wat zijn de ingangen die het ‘valse ik’ gebruikt om mijn in het drama te laten stappen?

Ik bepaal

Ik bepaal dus of ik disharmonie tegenkom in mijn leven. Natuurlijk bepaal ik niet alle omstandigheden die op mijn pad komen en heb ik er niet voor gekozen dat mijn zoon verslaafd is geraakt. Maar ik bepaal wel hoe ik op de situatie reageer en of ik me laat leiden door drama. Met elke gedachte, elk gevoel en elke actie laad ik mijn energie op. Daarom kies ik ervoor om mijn denken liefdevol en harmonieus te houden en doe ik enkel de dingen die daaraan bijdragen.

Wat kies jij?

Elk moment in het NU heb je de keuze. Waar kies jij voor? Waarin geef jij je ‘valse ik’ toestemming de komende tijd? Hoe verandert je leven als jij jezelf volledig toestemming geeft om je te richten op harmonie en verbinding met jezelf en elkaar? Laat je het me weten? Ik wens je een héél gelukkig NU!

 

Ik kies voor harmonie

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.