02
nov

Innerlijke leegte

In de tijd dat mijn zoon verslaafd was dacht ik dat ik weer gelukkig zou worden als hij zou stoppen met het gebruik van speed. Ik was van mening dat de leegte die ik van binnen voelde daarmee opgelost zou zijn. In mijn praktijk kom ik dit ook vaak tegen: moeders die zich leeg voelen, die het contact met zichzelf verloren zijn.

Innerlijke leegte

Inmiddels heb ik ontdekt dat je alleen zelf deze innerlijke leegte kan opvullen. Niemand kan een ander gelukkig maken. Dat kun je alleen zelf. En als je daartoe niet zelf in staat bent, zal de ander nooit meer kunnen zijn dan een pleister op je wonden. Een lapmiddel. Wanneer je je innerlijke rust verliest, verlies je het contact met je diepste ik, de verbinding met je ziel en verlies je jezelf in de wereld.

Je eigen geluk in handen van je kind

 “Mijn leven heeft geen zin meer zolang mijn kind verslaafd is, ik kan pas weer gelukkig worden als hij stopt met het gebruiken”, is een veelgehoorde uitspraak van deze moeders. Maar je geluk hangt niet af van het wel of niet stoppen met het gebruiken van drugs van je kind. Je legt je eigen geluk dan in handen van je kind. En dat is teveel verantwoordelijkheid voor je kind. Jij bent en blijft zelf verantwoordelijk voor jouw eigen geluk, niet je kind.

Op eigen benen staan

Je geestelijk vastklampen aan je kind kan schadelijk zijn, zowel voor jezelf als voor je kind. De liefde tussen jou en je kind kan alleen maar stromen als je op eigen benen kan staan en niet afhankelijk bent van de keuzes die je kind maakt. En natuurlijk mag je het fijn vinden dat het goed gaat met je kind, dat hij of zij in herstel gaat voor de verslaving. Daar is niets mis mee. Maar je eigen innerlijke leegte vermijden en voortdurend zoeken naar een gevoel van erkenning en je gewaardeerd voelen kan op den duur schadelijk zijn voor jullie relatie. 

Comfortabel zijn met je innerlijke leegte

Er is sprake van een gezonde basis wanneer jullie allebei stevig op eigen benen kunnen staan. Prima in staat het in je eentje te rooien. Je comfortabel voelen met je innerlijke leegte is iets wat je van jongs af aan kunt leren. Ouders en opvoeders zouden meer kunnen doen om kinderen aan te moedigen om zich comfortabel te voelen in het alleen zijn en om de nuances van innerlijke leegte te begrijpen. Je comfortabel voelen met je innerlijke leegte zorgt ervoor dat je jezelf gaat aanvaarden en in verbinding komt met je emoties en gevoelens. Het leert je om niet afhankelijk te zijn van een ander, maar om van jezelf te houden waardoor je beter in verbinding komt met de mensen van wie je houdt.

Omarm je innerlijke leegte

Hier zijn een paar van de dingen die je kunt doen om het gevoel van innerlijke leegte tegen te gaan en te omarmen:

-      Leer momenten van innerlijke leegte accepteren, en laat het idee dat je dat je alleen gelukkig kan zijn als je kind stopt met zijn of haar verslaving achter je.

-      In de leegte vindt je alle antwoorden op vragen die je kan stellen om jezelf beter te begrijpen. Leer luisteren naar je innerlijk stem. Het is makkelijker dan je denkt.

-      Start nieuwe gewoontes in je leven om je innerlijke leegte beter te begrijpen en ervan te leren accepteren. Ga wandelen in de natuur, luister naar muziek, schrijf op wat erin je omgaat en word je bewust van het “hier en nu”.

-      Liefde voor jezelf is wat de leegte kan vullen. Liefde voor wie je bent, wat je kunt. Van binnenuit voelen dat je jezelf het waard vindt om van te houden.

Een oefening

Neem de tijd en ruimte om even ongestoord alleen te zijn. >Ga ontspannen zitten of liggen en doe je ogen dicht. > Neem de tijd om te voelen waar je zit/ligt en haal een paar minuten rustig adem. > Neem alle sensaties in je lichaam waar en blijf rustig ademen: ga langs je tenen, voeten, onderbenen, knieën, bovenbenen, buik, borst, armen, nek en hoofd. > Onderzoek dan de plek in je lijf waar jouw leegte zit> Leg er één of beide handen op. > Adem naar je handen toe en voel wat er gebeurt (als je moet huilen is dat o.k., als dat niet zo is, is dat ook o.k.) > Neem de tijd. > Voel de warmte van je hand(en). > Stel jezelf nu voor hoe het zou zijn als je wel van jezelf houdt en de leegte in jezelf gevuld wordt. > Stel jezelf open voor wat er gebeurt en blijf rustig ademen naar de plek en je handen die daarop liggen. Misschien voel je opeens een bepaalde warmte op die plek, iets opborrelen, ervaar je een kleur, maar misschien is het ook iets anders. Het kan ook zijn dat er op dit moment niets bijzonders waarneemt, ook dat is o.k. Blijf dan gewoon rustig zitten of liggen en voel hoe je buik door je adem rustig op en neer gaat. Wat er ook komt, het is goed. > Neem de tijd om dit door te laten werken terwijl je rustig in en uit blijft ademen. > Beweeg als het voor jou genoeg voelt, je handen en je voeten en open je ogen. > Doe deze oefening iedere dag een keer. 

Kom in verbinding met jezelf

Als je leert jezelf te begrijpen, naar jezelf luisteren en met jezelf in verbinding te komen tijdens momenten van innerlijke leegte, ga je van binnenuit van jezelf houden en zal je beter in staat zijn om anderen en je kind(eren) lief te hebben. Een goed medicijn tegen innerlijke leegt is balans.

Ben je klaar voor meer innerlijke rust en balans? Ontvang dan een gratis sessie. Samen gaan we kijken wat jij nodig hebt om de leegte achter je te laten en meer balans in je leven te creëren.

Meer balans


HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.