01
dec

Hechtingstijl

Liefde is één van de mooiste dingen die er is. Tegelijkertijd is het voor veel mensen een van de moeilijkste dingen die er is. Want liefde geven en nemen is niet iets wat automatisch goed gaat.

Je jeugd

Heb je als ouder in je je jeugd verkeerde voorbeelden gehad of nare ervaringen opgedaan, dan kan angst of wantrouwen de kop op steken. Je wordt onzeker over jezelf: ‘Ben ik wel de moeite waard om van te houden? ‘ Of je raakt ervan overtuigd dat anderen niet te vertrouwen zijn. Het kan zich vertalen in hechtingsproblemen zoals afstandelijkheid, bindingsangst of verlatingsangst.  Maar je neemt het ook mee in de opvoeding van je eigen kinderen, met alle vervelende gevolgen van dien.  

Frustratie en verdriet

Je kunt met je partner, maar ook met je kinderen in een negatieve spiraal terechtkomen van geruzie en getouwtrek. Of je besluit je niet meer te hechten aan hen, dan kun je tenminste ook niet gekwetst worden. Jammer genoeg modderen ouders vaak lang door met hun hechtingsproblemen. Vaak weten ze wel dat er iets niet goed zit, maar weten ze niet precies wat. Of ze weten wel waar het probleem zit, maar hebben er weinig grip op. Ouders willen het vaak wel veranderen, maar weten gewoonweg niet hoe. Daardoor zorgen hechtingsproblemen vaak onnodig lang voor frustratie en verdriet en wordt de negatieve spiraal herhaald in de opvoeding van hun eigen kinderen.

Welke verschillende hechtingsstijlen zijn er?

 

Angstig gepreoccupeerd gehecht

Bij ouders met een gepreoccupeerde hechtingstijl slaat de balans door naar de afhankelijke kant. Ze voelen zich onzeker over zichzelf, hun partner én in relatie tot hun verslaafde kind. Ze hangen erg aan hun geliefde personen en willen het liefst al hun emoties en gedachten met hun partner delen. Wanneer de partner (emotioneel) afwezig is, delen ze gevoelens en gedachten met hun kind. Ze hebben erg veel behoefte aan bevestiging, aandacht en erkenning en doen erg hun best om dit te krijgen. Ondertussen maken ze geen contact met de leegte, schaamte, schuldgevoelens en eenzaamheid die eronder zit. De behoefte aan erkenning, aandacht en bevestiging kan zo sterk zijn dat zowel partner als kind het gevoel krijgen dat ‘het nooit goed genoeg is.’

Angstig vermijdend gehecht

Bij mensen met een angstig vermijdende hechtingstijl, slaat de balans door naar de onafhankelijke kant. Ouders willen wel graag emotioneel hechten, maar ze durven niet: ze hebben last van bindingsangst. Ze vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen en om te praten over gevoelens. Achter deze bindingsangst gaat verlatingsangst schuil. Deze ouders zijn bang als ze zich binden of hun gevoelens laten zien. Er heerst angst om afgewezen en uiteindelijk verlaten te worden. Deze vorm van bindingsangst kan vervelende gevolgen hebben in de relatie met je verslaafde kind.

Afwijzend-vermijdende hechtingstijl

Bij ouders met een afwijzend-vermijdende hechtingstijl slaat de balans nog sterker door naar de onafhankelijke kant. Ouders met deze hechtingsstijl hebben simpelweg niet of maar heel weinig behoefte aan intimiteit en binding. Het staat deze ouders tegen om hun gevoelens en gedachten te delen en ze vinden het vervelend om afhankelijk te zijn. En ze vinden het andersom vervelend als iemand van hen afhankelijk is. Ze zijn eigenlijk liever alleen dan samen. In tegenstelling tot angstig vermijdende ouders die zich niet durven te binden, willen afwijzend-vermijdende ouders zich niet binden. Ze hebben niet per definitie een hechtingsprobleem. Dat hebben ze pas als een partner of kind wel behoefte heeft aan intimiteit. In dat geval kan hun afstandelijke houding emotionele afstand en conflicten opleveren.

Gezond gehecht

Wanneer je gezond gehecht bent, betekent dit dat je je op een fijne manier kunt verbinden met een ander zonder dat je je beklemd voelt. Ouders met een gezonde hechting hebben doorgaans stabiele relaties met hun partner en kinderen. Gezond gehechte ouders hebben zowel vertrouwen in zichzelf als in hun partner en kinderen. Ze durven gevoelens te tonen en zijn enerzijds niet bang voor intimiteit, maar anderzijds ook niet om alleen te zijn. Ze hebben een evenwicht tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid. Hierdoor hebben ze weinig angsten en problemen in de relatie met hun partner en kinderen.

De gezonde hechtingstijl levert over het algemeen de minste kans op problemen op. Bij de andere drie hechtingsstijlen is de balans tussen onafhankelijkheid en afhankelijkheid uit evenwicht. Gelukkig kun je ook met de andere drie hechtingsstijlen leren om op een gezonde manier van je partner en je kinderen te houden. Zelfs als je geen gelukkige jeugd hebt gehad. Wil je dit leren, vraag dan een gratis sessie aan. Zo kunnen we samen bekijken hoe ik jou het beste kan helpen.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 

 

 

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.