01
sep

Neem je gedachten onder de loep

'‘Waarom is het mij niet gegund om een gelukkig leven te leiden?’ Dit was één van de overtuigingen die ik heel lang bij me droeg tijdens de actieve verslavingsperiode van mijn zoon. Inmiddels besef ik dat ik door anders te denken en te doen, mijn gevoels- en belevingswereld kan veranderen. Dat maakt dat ik deze en andere negatieve gedachten en overtuigingen die ik eerder aangeleerd heb, kan veranderen.

Gedachten gaan vooraf aan gevoelens en gedrag

Je voelt en gedraagt je niet zomaar op een bepaalde manier. Aan gedrag en gevoelens gaan gedachten vooraf: je zegt iets tegen jezelf waardoor je je op een bepaalde manier voelt en/of gedraagt. Het zijn dan ook niet de gebeurtenissen zelf die je een bepaald gevoel geven of je op een bepaalde manier doen gedragen, maar de gedachten die je hebt over die gebeurtenis.

Redelijke en onredelijke gedachten

Er zijn allerlei gedachten mogelijk bij een gebeurtenis, zowel redelijke als onredelijke gedachten. Is je kind bijvoorbeeld om 18.00 uur niet thuis voor het eten, dan kun je denken: ‘Hij trekt zich helemaal niks aan van mijn regels!’ Of een andere variant: ‘Er zal toch niks gebeurt zijn?’ Je kunt ook denken: ‘De bus staat in de file.’ In de eerste twee gevallen reageer je zeer waarschijnlijk over-emotioneel op een onschuldige situatie: je wordt kwaad of raakt in paniek. In het derde geval blijf je ontspannen.

Bewustwording

Om op een redelijke manier te reageren is het nodig iets te doen aan je onredelijke gedachten en overtuigingen. De eerste stap is om je bewust te worden van je gedachten en overtuigingen. Wat denk je als er iets gebeurt? Om te ontdekken wat er allemaal achter je gedachten schuilgaat, kun je jezelf afvragen: Waarom is dit zo erg voor mij? Vraag je jezelf dit steeds weer opnieuw af, dan kom je vanzelf bij de kern van je negatieve gedachtegang.

Daag jezelf uit

Om vervolgens onredelijke gedachten en overtuigingen te veranderen is het nodig deze uit te dagen. Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:

  • Is deze gedachte of overtuiging eigenlijk wel waar?
  • Overdrijf ik niet? Vergeet ik niet te kijken naar de positieve kanten?
  • Welke bewijzen heb ik voor en welke heb ik tegen deze gedachte of overtuiging?
  • Wat zou een ander denken in mijn situatie?
  • In hoeverre helpt deze gedachte mij om het probleem op te lossen of maakt deze gedachte het probleem juist erger?
  • Wat is een andere mogelijke gedachte of overtuiging die minder negatieve gevoelens en gedrag, maar juist positieve gevoelens en gedrag oproept?

 

Hersenspoel jezelf

Betrap je jezelf erop dat je weer negatief of onredelijk denkt, vervang dan bewust je gedachte door een redelijke gedachte. In het begin voelt dat misschien onwennig, maar herhaal je het vaak genoeg, dan gaan de nieuwe gedachten steeds meer deel uitmaken van je denken. Je ‘hersenspoelt’ als het ware jezelf op een positieve manier, en wel op zo’n manier dat je niet langer negatieve maar neutrale of positieve gevoelens ervaart.

Kijk van een afstand naar jezelf

Kun je je gedachten en overtuigingen kritisch onder de loep nemen, dan betekent dat dat je van een afstandje naar jezelf kunt kijken. Dat is belangrijk. Je wordt dan namelijk niet langer automatisch meegezogen door onredelijke gevoelens maar kunt iets doen aan je gedrag. In plaats van bijvoorbeeld in paniek te raken en/of boos te worden zodra je kind thuis komt, kun je rustig blijven en met je kind praten over wat je voelt.

 

Wil jij je gedachten en overtuigingen ook kritisch onder de loep nemen? Vraag dan een gratis sessie aan. Samen kijken we welke gedachten en negatieve overtuigingen jou op dit moment het meest belemmeren en we buigen deze om tot positieve en bevorderende gedachten.

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.