01
jun

Verkies jij andermans behoefte boven die van jezelf?

Je hebt de neiging andermans behoeften te verkiezen boven die van jezelf. Je hebt moeite om voor je eigen behoeften te zorgen. Je vindt het lastig om gezonde grenzen te hanteren en hebt moeite om op een goede manier uiting te geven aan je eigen gevoelens en emoties.

Herken je jezelf in bovenstaande tekst? Dan is de kans aanwezig dat je codependency problemen hebt. Codependency is een aandoening waarbij volwassen mensen moeite hebben om:

-      gezonde grenzen te hanteren en aan te houden

-      voor de eigen behoeften te zorgen

-      op een functionele manier om te gaan met fouten, groei, ontwikkeling en leerprocessen

-      een gezonde eigenwaarde te ontwikkelen

-      op een functionele en gepaste wijze uiting te geven aan de eigen gevoelens en waarheid

Wat is codependency?

Iemand met codependency problemen herken je aan gedrag dat te veel en te vaak zorg toont voor de problemen van anderen. Je hebt de neiging andermans behoeften te verkiezen boven die van jezelf. De term codependency (codependentie) betekent letterlijk ‘medeafhankelijkheid’. Volgens psychiater Bram Bakker (in het boek Zucht) kun je medeafhankelijkheid zien als een patroon van reacties op de gedragingen van anderen. Dit is meestal gebaseerd op angst. Je doet wat je denkt dat er van je wordt verwacht en je offert daarbij jouw eigenheid op. Net zolang totdat er niet veel meer van ‘jou’ over is.

Oorsprong in het Twaalstappenprogramma

Codependency is geen officiële diagnose. Het begrip vindt zijn oorsprong in het twaalfstappenprogramma van de Anonieme Alcoholisten. In eerste instantie werd het gebruikt om de verregaande aanpassing en het helpende gedrag te omschrijven van de partners van mensen met een verslaving. Met codependency wordt nu vaak een samenspel van persoonlijkheidskenmerken en gedrag bedoeld. Dit samenspel kan voorkomen bij verslavingsgevoelige mensen, bij hun naasten, maar ook bij mensen zonder verslavingsproblematiek.

Kenmerken van codependency

Als je codependency gedrag vertoont, is je gevoel van eigenwaarde meestal niet groot. Dit kan inhouden dat je jezelf gemakkelijk de schuld geeft van dingen die niet goed gaan. Je wijst jezelf af of je denkt dat je niet goed genoeg bent. Misschien stel je ook onrealistische verwachtingen aan jezelf, wil je alles perfect doen en vooral geen fouten maken. Alles in de hand willen houden (‘controledrang’) is ook een kenmerk van codependency, net zoals denken in uitersten van ‘goed’ of ‘fout’ en ‘alles of niets’. Iemand met codependency kan zich overmatig zorgen maken, zich verantwoordelijk voelen voor anderen en veel zorg op zich nemen.

Pleasen

Sommige mensen met codependency ontlenen hun eigenwaarde aan het helpen van anderen. Het helpen en zorgen kan aanvoelen als een verslaving. Als je daarin doorschiet, ga je pleasen en met de ander meebewegen. Uit liefde, of uit angst om te worden afgewezen. Je uit niet meer hoe jij jezelf voelt of wat je nodig hebt. Het kan ook zijn dat je jezelf volledig bent kwijtgeraakt en niet meer weet wie je werkelijk bent. Of je durft geen nee te zeggen en zegt dingen waarvan je denkt dat de ander ze graag wil horen. Je vormt jouw identiteit naar die van de ander.

Moeite met stellen van grenzen

Ouders die zich herkennen in codependency, stellen vaak moeilijk grenzen. Naar het kind, maar ook naar zichzelf. Dit kan betekenen dat je onacceptabel gedrag accepteert, waardoor je het gevoel krijgt dat iemand je pijn doet. Moeilijk grenzen stellen naar jezelf kan inhouden dat je gevoelig bent voor verslavingen; dat je bijvoorbeeld meer eet, drinkt of werkt dan goed voor je is of andere dingen doet waarmee je jezelf schaadt.

Relatieverslaving

Uit codependency kan een ‘relatieverslaving’ ontstaan. Een relatieverslaving betekent niet dat je zoveel mogelijk relaties wilt hebben of dat je verslaafd bent aan seks. Het is eerder dat je valt op partners die emotioneel beschadigd zijn en niet in staat zijn om een relatie met echte intimiteit aan te gaan. De relatie is ongelijkwaardig en ongezond voor je. Rationeel weet je dat wel, maar emotioneel kun je er niet van loskomen. Je verlangt naar liefde en aandacht en soms krijg je dat ook even – totdat de ander je weer kwetst. Je raakt door de ander of door de relatie geobsedeerd en je offert jezelf op. En je blijft hopen dat de ander verandert of dat de relatie verbetert als jij maar hard genoeg je best doet.

Heeft deze blog je geraakt of heb je veel herkenningspunten en wil je weten wat je kan doen om je eigen identiteit weer terug te krijgen? Neem dan contact met me op: esther@mijnkindisverslaafd.nl . Ik ben er om je te helpen.

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.