01
mei

Vertrouwen opbouwen

Afgelopen week kreeg ik een vraag van een moeder. Haar zoon is twaalf jaar verslaafd. Sinds anderhalf jaar doet hij zijn best om clean te blijven. Waar ze nu tegenaan lopen is het opnieuw opbouwen van vertrouwen. De zoon voelt zich enorm gecontroleerd en afgewezen als moeder hem niet vertrouwt. Moeder wil graag weten hoe ze op de juiste manier met hem in gesprek blijft.

Tips voor het opbouwen van vertrouwen

In deze blog geef ik een aantal tips die moeder (en andere ouders) kan toepassen om het vertrouwen met haar zoon weer op te bouwen.
 

Geef onvoorwaardelijke liefde

Kinderen die vastzitten in een verslaving hebben heel vaak een laag zelfbeeld. Omdat zij het moeilijk vinden om zichzelf te accepteren en geen tot weinig liefde voor zichzelf voelen is het beste wat je als ouder kan doen hen overladen met liefde. Vertel je kind 6 tot 8 keer per dag dat je van hem houdt, dat je blij bent om hem te zien, dat je het fijn vindt om in zijn buurt te zijn, etc…. Leg je hand op de schouder, kijk hem in de ogen en glimlach, laat je enthousiasme in je stem doorklinken, allemaal dingen die je je kind kunt geven om meer van zichzelf te gaan houden.

Geen complimenten

Het is belangrijk om te weten dat het niet gaat om complimenten. Je mag best af en toe een complimentje geven maar pas daarmee op. Voor een complimentje moet je namelijk iets doen, iets presenteren, goed gedrag vertonen, etc… Daarmee maak je het compliment voorwaardelijk. Je kind gaat denken dat het eerst iets moet presteren om geliefd te zijn en dat versterkt het negatieve zelfbeeld. Wat helpt om het zelfvertrouwen te laten groeien is meerdere keren per dag onvoorwaardelijke liefde geven.

Ben een gids

Laat het idee dat je je zoon kunt besturen en veranderen los. Ouders willen kinderen vaak behoeden voor problemen en alles doen om ervoor te zorgen dat het kind gelukkig is. Maar jij kunt het pad van je zoon niet lopen. Je kind heeft een eigen pad te bewandelen. Wat jij kunt doen is een gids voor hem zijn en zorgen dat hij altijd op je kan terugvallen. Besef dat je zoon oud genoeg is geworden om eigen keuzes te maken. En hoe spijtig het ook klinkt, als hij kiest om verslaafd te blijven zal jij dat moeten leren accepteren.

Doorbreek oude patronen van jezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf te veranderen en oude patronen te doorbreken. Nog moeilijker is het om patronen van een ander te doorbreken. Dat gaat je niet lukken. Je hebt namelijk geen grip op de ander. Wat je kunt doen is zelf veranderen en anders met de situatie leren omgaan. Vraag jezelf af: ‘wat in mij maakt dat ik mijn zoon wil veranderen?’ En: ’wat levert het mij op als hij verandert?’

Onderzoek het controle-gedrag

Wanneer jij steeds gaat controleren geef je je zoon geen vertrouwen. Op deze manier neem je zijn eigen verantwoordelijkheid bij hem weg. Onbewust zeg je dat je kind niet oké is en behandel je hem op een minderwaardige manier. Je geeft hem indirect de boodschap dat hij niet op eigen benen kan staan en jou nodig heeft om zijn leven te leven.

Probeer voor jezelf eens te onderzoeken wat maakt dat jij de controle wil houden? 

  • Wat wil je bereiken met het houden van de controle?
  • Wat levert controle houden jou op?
  • Wat is je grootse angst als je de controle loslaat?
  • Waar ben je bang voor als deze angst werkelijkheid wordt?
  • Wat is de oorsprong van deze angst?
  • Waar is deze angst ontstaan?
  • Welk besluit heb je daarover genomen?

Onderzoek hoe jij je wil voelen

En andere mooie tool is om te onderzoeken hoe jij je wilt voelen in contact met je zoon. Dit is een simpele tool die een mega shift in jullie contact kan veroorzaken. Als jij het gevoel wat je wil ervaren in contact met je zoon als graadmeter gaat gebruiken in jullie ontmoetingen, dan is het zeer waarschijnlijk dat je hem op een andere manier gaat benaderen. Als jij je bijvoorbeeld verbonden wil voelen met je zoon dan hoort daar een bepaalde actie bij. En dat zal niet zijn dat je hem gaat afwijzen of controleren. De actie die daarbij zou kunnen horen is openstaan voor wie hij werkelijk is, écht naar hem luisteren en hem vanuit je hart benaderen.

Nodig jezelf uit om te onderzoeken hoe jij je wil voelen.  

  • Hoe wil ik me diep van binnen voelen in het contact met mijn zoon?
  • En hoe wil ik dat gaan toepassen in onze ontmoetingen?

 

Vragen?

Ik wens je (jullie) veel succes met het toepassen van bovenstaande tips en veel vertrouwen.  Mochten er vragen naar boven komen naar aanleiding van deze blog dan mag je altijd mailen naar esther@mijnkindisverslaafd.nl. 

 

Mailen

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.