01
maa

Afhankelijk van de verslaving

Toen mijn kind veertien was gebruikte hij een jointje. Alhoewel ik hem erg jong vond, had ik er niet heel veel problemen mee. “Kinderen in de pubertijd proberen wel eens een jointje. Ach, hij heeft het leuk en gezellig met zijn vrienden, daar is toch niks mis mee”, dacht ik.

Opgefokt

Lange tijd was het voor mij niet duidelijk of het om recreatief gebruik ging of dat er meer aan de hand was. Regelmatig merkte ik dat mijn zoon opgefokt en onaardig was tegen mij en zijn omgeving. Vaak dacht ik: “is dit een normale reactie voor een kind in de pubertijd?” Een jaar later werd duidelijk dat het niet bij een jointje was gebleven. Zijn opgefokte en agressieve gedrag hadden te maken met het gebruik van harddrugs. Uiteraard vroeg ik hem om te stoppen. Dat deed hij niet en voor ik het wist waren we weer een aantal jaren verder.

Wanhoop en vrees

Die periode heeft me geen goed gedaan, ik was aan het eind van mijn latijn. Continu werd ik tussen wanhoop en vrees heen en weer geslingerd. Mijn zoon behandelde mij niet bepaald vriendelijk. Ik was zo op hem gefocust dat ik mezelf volledig uit het oog verloor. Wat ik eigenlijk leuk vond en wilde bereiken raakte op de achtergrond. Mijn zelfwaardering was ver beneden peil.

Breken was onmogelijk

In een liefdesrelatie kun je de relatie verbreken als je partner verslaafd is geraakt aan drugs, en onacceptabel gedrag vertoont. Maar met mijn eigen kind was dat onmogelijk. Vraag me niet waar ik het vandaan heb gehaald, maar telkens weer kwam er een oerkracht in me naar boven. Ik kon hem niet in de steek laten en aan zijn lot over laten. “Als ik hem niet hielp, wie hielp hem dan?”, vroeg ik me af.

Afhankelijk van de drugsverslaving

Ik verzamelde de moed om op zoek te gaan naar handvatten om met mijn zoon en zijn verslaving om te gaan. Tijdens deze zoektocht ontdekte ik dat ik – onbewust en onbedoeld – een soort van afhankelijk geworden was van de drugsverslaving van mijn zoon. In de verslavingswereld wordt dit co-afhankelijk genoemd. Het leven van iemand die co-afhankelijk is, wordt bepaald door het gedrag van de verslaafde. Co-afhankelijken verliezen de controle over hun eigen emoties en gedrag. Ze halen hun eigenwaarde uit het “redden” van de ander. Dit was wat er gaande was bij mij, ik was een soort verslaafd geraakt aan het zorgen voor mijn kind.

Erkennen was moeilijk

Co-afhankelijkheid is het gevoel dat je andere mensen nodig hebt om je te bevestigen in je bestaan. Dit erkennen was moeilijk voor me, ik vond het zwak van mezelf en wilde het niet toegeven. Mijn patroon was al aanwezig vanaf mijn kindertijd, ik zette het onbewust voort. In het kort gezegd heb ik toen ik jong was emotioneel gezien niet gekregen wat ik als kind nodig had. Mijn beide ouders hebben niet geleerd hoe ze goed met hun emoties en gevoelens kunnen omgaan, waardoor zij geen raad wisten met mijn emoties en gevoelens. Om te zorgen dat ik toch voorzien werd van liefde, aandacht en begrip heb ik geleerd me op een bepaalde manier te gedragen. Dat was mijn overlevingsinstinct.

Mijn overlevingsmechanisme achter me laten

Zo heb ik op jonge leeftijd al geleerd om mezelf niet serieus te nemen. Dit patroon is diep komen zitten. Alles voor de goedkeuring van een ander. Ik had geen idee meer wat mijn eigen grenzen en behoeftes waren. Me bewust worden van het patroon was één ding, het doorbreken was ontzettend pittig. In het begin voelde ik me onrustig, onbestemd en heel erg bang. Dat komt omdat ik dingen ging doen die volledig tegen de regels ingaan van wat ik vroeger geleerd heb. Ik heb geleerd dat ik veilig is als ik me op anderen richt. Door nu vanuit mezelf te gaan spreken raakte ik verward. Voorheen wist ik, door te kijken naar anderen of ik het goed deed. Dat referentiekader viel hiermee weg. 

Doe wat goed voor je is

Inmiddels bepaal ik wat goed voor me is en doe ik daar steeds minder concessies in. Herken jij bij jezelf ook een patroon van co-afhankelijkheid en wil je dat doorbreken? Ik help je graag. Mail naar esther@mijnkindisverslaafd.nl en samen gaan we onderzoeken wat jij nodig hebt om dit te doorbreken.


HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 

 

 Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.