01
feb

Hoe motiveer ik mijn kind om een gesprek met me aan te gaan

Onder motivatie tot gedragsverandering wordt de bereidheid verstaan om het eigen gedrag te veranderen. Om je kind te helpen bij het vergroten van zijn motivatie voor bepaalde gedragsveranderingen is het goed op zoek te gaan naar de beweegredenen van je kind. Motiveren is iets wat je uitlokt in plaats van oplegt.

Samenwerken en ondersteunen

Kenmerk van motiveren is samenwerken. Het is belangrijk dat je je kind ondersteunt bij de overtuiging dat hij over voldoende capaciteiten bezit die hij nodig heeft om het gedrag te veranderen. Als een ouder laat merken dat er vertrouwen is in het kind en de capaciteiten, en dat duidelijk laat merken dan werkt dat een selffulfilling prophecy: ook het kind raakt overtuigd van zijn capaciteiten. Die overtuiging is een belangrijke voorwaarde voor gedragsverandering.

Hoe werkt motiveren?

Als je een gedragsverandering wil realiseren, ben je continu aan het experimenteren. Je accepteert dat je je kind niet kunt programmeren om te veranderen, maar wel kunt helpen om in beweging te komen. Je kind komt pas in actie als hij een doel voor ogen heeft. Je kind motiveren betekent dus dat je samen met hem beweegredenen zoekt om een bepaald doel te bereiken dat voorziet in zijn behoefte. Je kind zal veel beter gemotiveerd zijn om iets te veranderen als hij eigen motieven heeft.

Motiverende vragen stellen

Maar hoe kun je nu je kind motiveren als je niet eens een goed gesprek met hem kunt voeren? Hieronder tref je een aantal open vragen die je zou kunnen uitproberen om je kind te motiveren om met jou in gesprek te gaan. Probeer op een rustige en inlevende manier op zoek te gaan naar de drijfveren van je kind om het gesprek tussen jullie goed te laten verlopen.

1.   "Hoe zou jij jezelf benaderen als je mij was?"

2.   “Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we weer normaal met elkaar kunnen praten?”

3.   “Ik ga met jou niet praten”. “Wat heb je van mij nodig om het gesprek wel aan te gaan?”

4.   “Dat jij normaal tegen me doet” “Wat vind jij dat ik doe als ik normaal tegen je doe?”

5.   Of: “Wat vind jij dat ik anders kan doen om je te helpen dit gesprek wel aan te gaan?

6.   “Je niet bemoeien met zaken die je niet aangaan.” “Wat is jouw idee wat we samen moeten bespreken?”

7.   “Niks, laat me gaan. Ik heb jouw niks te zeggen.”  “Wat moet er voor jou veranderen wil je wel iets te zeggen hebben?”

8.   “Ik heb hier gewoon geen zin in, rot op met je gepraat altijd.” Jij hebt geen zin in dit gesprek. Wat moet er voor jou veranderen willen we dit soort gesprekken niet meer hoeven voeren?”

9.   “Dat mijn jullie mij met rust laten en mijn eigen gang laten gaan. Wat denk je dat wij (minimaal) graag anders willen zien aan je gedrag om een stapje terug te kunnen doen en je met rust te laten?

10.“Schiet nou maar op met die onzin. Zeg nou maar wat je te zeggen heb dan kan ik weg.” Jij wil dit gesprek zo kort mogelijk houden. Oké. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit gesprek zo kort mogelijk duurt?”

11. “Jij wil dit gesprek zo kort mogelijk houden. Stel dat het lukt om dit gesprek zo kort mogelijk te houden, wat doen wij dan? En wat doe jij dan?”

12. “Hoe kun jij jezelf motiveren om dat te doen?” (Vul hier het antwoord in wat je op bovenstaande vraag gekregen hebt. Bijvoorbeeld: ”luisteren naar wat jullie te zeggen hebben.”)

13. “Je moet wel een goede reden hebben om niet met ons te willen praten, vertel eens?”

14. “Je verteld veel over hoe je het niet wilt. Wat wil je wel?”

15. “Wat moet er besproken worden om in ieder geval te kunnen zeggen:  Daar heb ik wat aan?”

16. “Heb je naast allerlei redenen om niet met ons in gesprek te gaan misschien ook nog één gedachte waarom wel?

17. “Wat kan ik doen om dit conflict met jou op te lossen?”  

18. “Wat kunnen wij samen doen om dit conflict op te lossen?”

19.“Stel dat je mijn behoeftes om het gesprek aan te gaan zou respecteren, wat kan ik jou dan bieden om het gesprek voor jou goed te laten verlopen?”

20. "Ik begrijp dat je soms kwaad wordt tijdens onze gesprekken, maar ik zou het heel fijn vinden als je me helpt om deze goed te laten verlopen. Wat heb jij van me nodig om niet boos te worden tijdens een gesprek tussen ons tweeën?"

Afstemmen en kijken of het werkt

Pasklare vragen om je kind te motiveren in gesprek met je te gaan zijn er niet. Het is afstemmen, uitproberen en kijken of het werkt. Gebruik vooral je eigen woorden. Wil je meer weten over hoe je weer met je kind in gesprek komt, zonder dat het steeds eindigt in flinke verwijten, respectloos gedrag en dicht knallende deuren? Start dan vandaag nog met de online training ”Snel meer rust in je gezinsleven zonder conflicten met je verslaafde kind.” De training zorgt ervoor dat je weer op een rustige manier het gesprek met je kind kunt aangaan. Met het toepassen van de tools die je krijgt in de training creëer je blijvend meer rust in je gezinsleven. En hoe fijn is dat? 

Meer rust

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.