01
feb

Het ontstaan van Mijn kind is verslaafd

Eindelijk! Negen maanden lang heb ik achter de schermen gewerkt en nu is het zover: Mijn kind is verslaafd is geboren. Met Mijn kind is verslaafd help en begeleid ik ouders van een kind met een verslaving.

Verslaving als rode draad door mijn gezinsleven

Aan het ontstaan van Mijn kind is verslaafd ging een heftige periode vooraf. Verslaving speelt namelijk een grote rol in mijn gezinsleven. Tien jaar geleden ontdekte ik dat een van mijn kinderen verslaafd was. Wanhoop en machteloosheid overheersten mijn leven. Wat kon ik doen om mijn kind te helpen? Ik had werkelijk geen idee.

Tijdens mijn zoektocht naar hulp kwam ik erachter dat de meeste hulp op mijn kind gericht was, maar niet op mij als ouder. Om met de verslaving van mijn kind om te gaan miste ik handvatten. De handdoek in de ring gooien was voor mij geen optie. Ik wilde alles doen om mijn kind er bovenop te helpen.

Eetbuien

Om meer grip te krijgen op de situatie waarin ik toen leefde, besloot ik in therapie te gaan bij een psychotherapeut. Daar kwam ik tot de ontdekking dat ik de eetstoornis Binge Eating Disorder, kortweg BED, had. Zelf dacht ik altijd dat ik een bourgondische levensgenieter was, maar ik bleek verslaafd te zijn aan eetbuien. Deze eetbuien waren voor mij een uitvlucht. Een ongezonde strategie om mijn leven, maar vooral mijn emoties onder controle te houden.

Toen ik mijn eigen problemen op de rit had en mijn eetstoornis achter me liet, kwam ik tot de schrikbarende ontdekking dat een van mijn andere kinderen ook eetbuien had.

Oh mijn god, wat heb ik gedaan? Wat heb ik allemaal aan mijn kinderen doorgegeven? Is het erfelijk? Heb ik gefaald in mijn opvoeding? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, startte ik in 2015 een HBO studie voor psychosociaal therapeut. Daar ontstond het idee voor Mijn kind is verslaafd.

Verbetering

Gelukkig gaat het inmiddels goed met mijn kinderen. Op eigen verzoek zijn ze beide in therapie. Ze zijn enorm gegroeid en sterker geworden. Oprecht en met heel mijn hart kan ik zeggen dat ik apetrots ben op mijn kinderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze een goede toekomst tegemoet gaan en de problemen rondom hun verslaving achter zich kunnen laten. Nu is voor mij de tijd aangebroken om andere ouders van een kind met een verslaving te helpen.

 

Help je mij dit artikel te delen? Dank je wel!Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.