31
maa

Telefoonverslaving


Het aantal jongeren dat in extreme mate hun smartphone gebruikt neemt snel toe. Steeds vaker waarschuwen wetenschappers voor de negatieve gevolgen van overmatig telefoongebruik.

Zorgelijke ontwikkeling

Volgens verschillende onderzoekers en psychologen is het een zorgelijke ontwikkeling dat jongeren zo vaak de aandacht verleggen naar dat kleine schermpje. Ze kunnen zich niet meer concentreren, worden onrustig wanneer ze niet online kunnen en sommige fanatieke gebruikers krijgen zelfs last van hun vingers, ogen en nek door het snelle vingerwerk en het vele turen.

Symptomen

Het trekken van overeenkomsten tussen een telefoonverslaving en een drugsverslaving lijkt misschien wat overtrokken, maar ze zijn er wel degelijk. Hoewel bijna niemand zegt verslaafd te zijn aan zijn mobiele telefoon, vertonen verschillende jongeren wel steeds vaker symptomen van een verslaving. Zodra ze een moment niets te doen hebben, grijpen ze bijvoorbeeld direct naar hun smartphone. En wanneer dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, worden ze ongeduldig en rusteloos.

Stofje in de hersenen

De vraag blijft: waarom grijpen onze kinderen nou eigenlijk zo snel naar hun smartphone? Dat komt door een stofje in de hersenen. Door het telefoongebruik wordt het stofje dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’, aangemaakt. Steeds als er een like of een WhatsAppje binnenkomt, voelt dat als een sociale bevestiging. Deze sociale bevestiging stimuleert het dopamine niveau in de hersenen. Hoe meer dopamine, hoe groter de geluksroes. En juist dát is verslavend.

Hoe verslaafd is mijn kind aan zijn telefoon?

Het telefoongedrag van je zoon of dochter is gemakkelijk na te gaan. Om erachter te komen kun je een aantal van de volgende vragen aan je kind stellen:

  • Denk je vaak aan je mobiel of aan bepaalde apps, ook als je ze op dat moment niet gebruikt?
  • Ben je in de afgelopen jaren of maanden je mobiel vaker gaan gebruiken?
  • Heb je al eens geprobeerd de tijd op je mobiele telefoon te beperken?
  • Word je onrustig, verdrietig of kwaad wanneer je je mobiel niet kunt gebruiken?
  • Ben je achteraf vaker met je mobiel bezig dan je vooraf eigenlijk van plan bent?
  • Heb je vanwege je telefoongebruik al wel eens problemen met je vriend, vriendin, op school of op je werk gehad?
  • Heb je wel eens gelogen om te voorkomen dat anderen te weten kwamen hoeveel tijd je met je mobiel bezig was?
  • Gebruik je je mobiel ook om jezelf van problemen in je leven af te leiden en je stemming te verbeteren?

 

Hoe komt mijn kind van het extreme telefoongebruik af?

Om je kind van het extreme telefoongebruik of de telefoonverslaving af te helpen, kun je deze tips met hem of haar bespreken:

  • Zet je mobiel op sommige momenten eens helemaal uit.
  • Laat je mobiel eens thuis liggen als je kort de deur uitgaat. De kans is groot dat je weer van de buitenlucht gaat genieten, meer verbinding maakt met anderen om je heen en eindelijk weer eens tijd hebt om over iets leuks na te denken.
  • Stop de telefoon weg op een plek waar je minder snel bij kunt. De stap om je telefoon te pakken wordt hierdoor groter.
  • Zet jij ’s avonds je wekker op je smartphone? Check je dan nog je mail, WhatsApp en Instagram? Koop een ouderwetse wekker en maak van je slaapkamer een smartphonevrije zone.
  • Bedenk voordat je je telefoon pakt of dat wel noodzakelijk is. Is er niets anders waar je beter of liever je kostbare tijd aan besteed?
  • Begin de dag zonder mobiel en kijk het eerste uur nadat je wakker wordt niet op je telefoon, daarmee houd je controle.

 

Loopt het telefoongebruik van je kind toch uit de hand?

Dan kan het zijn dat je kind een telefoonverslaving heeft. In mijn gratis E-book krijg je praktische handreikingen om met de (telefoon)verslaving van je kind om te gaan. Je leert op een duidelijke manier je grenzen aan te geven, met aandacht te luisteren en sterker te worden in de relatie met je kind.

Ik wil het gratis E-book

 

HELP JE MIJ DIT ARTIKEL TE DELEN? DANK JE WEL!

 



Interessant artikel?

Vul je emailadres hieronder in, dan stuur ik je mijn blogupdates met advies direct toe.